Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šokovaní vedci: Supervulkán, ktorý môže zničiť svet, je silnejší, ako sa predpokladalo!

Výbuch supervulkánu môže spôsobiť apokalypsu
Výbuch supervulkánu môže spôsobiť apokalypsu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Americký supervulkán pod známym národným parkom v Yellowstone robí vedcom a geológom čoraz väčšie starosti. Vulkán, ktorý pri erupcii môže ohroziť nielen Spojené štáty, ale aj celý svet, je 2,5-krát väčší ako sa predtým predpokladalo. Teraz jeho veľkosť vedci odhadli ešte väčšiu, čo môže v budúcnosti znamenať obrovské problémy.

Odborníci zistili, že komora dosahuje hĺbku dva až pätnásť kilometrov, dĺžku približne 90 kilometrov a šírku 30 kilometrov. Nachádza sa v nej odhadom 200 až 600 kubických kilometrov roztavenej horniny. "Pracujeme tam už dlho a vždy sme si mysleli, že je ten supervulkán v skutočnosti väčší, než sa predpokladalo. Ale tieto zistenia sú ohromujúce," uviedol Smith z univerzity v Utahu.

"Zaznamenávame zemetrasenia v parku a jeho okolí a meriame seizmické vlny, ktoré prechádzajú podložím. Cez horúce a čiastočne roztavené horniny prechádzajú pomalšie a vďaka tomu vieme zmerať, čo sa nachádza pod povrchom," dodal kolega Farrell.

V Yellowstone zaznamenali za rok 2012 až tri tisíc zemetrasení, ktoré sledujú najmodernejšie seizmické prístroje amerických vedcov. Čo by sa presne stalo, keby až 600 kubických kilometrov roztavenej horniny eruptovalo je ťažké predpovedať. Isté je len to, že by to spôsobilo nedozierne následky pre našu planétu.

Okamžite by Yellowstonský park zmizol. Tečúca láva by ničila všetko, čo jej stojí v ceste a všadeprítomný prach by zahalil do tmy obrovskú časť Spojených štátov. Na mieste by umrelo niekoľko desiatok tisíc obyvateľov v priľahlých oblastiach.

Keďže najnovšie výskumy takmer strojnásobili veľkosť supervulkánu, dopady by takmer určite pocítila celá planéta. Popol by zahalil do tmy väčšinu planéty a lúče prichádzajúce od slnka by sa k nám nedostali. Ochladenie, ktoré by potom nastalo, vyradí ekosystém z rovnováhy. Tento scenár by spôsobil apokalypsu.

K zatiaľ poslednej erupcii došlo pred 640-tisíc rokmi, predtým sa tak stalo pred 1,3 miliónmi rokov a 2,1 miliónmi rokov. Na základe toho niektorí vedci odhadujú, že frekvencia výbuchov je približne 700-tisíc rokov.

Potvrdiť pravidelnú frekvenciu výbuchov na sto percent je však nemožné, zhodujú sa vedci. Na prípadný výbuch v najbližších dňoch nie je ľudstvo pripravené. Ostáva nám dúfať, že obrovská sopka zostane spať čo najdlhšie.

Supervulkán straší celý svet

Čo by sa stalo, keby Yellowstonský supervulkán vybuchol

Nikto nevie, kedy supervulkán vybuchne

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu