Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sopka Sinabung zabila 14 ľudí, 50 je nezvestných

Výbuch sopky Sinabung pripravil o život 11 ľudí Zobraziť galériu (14)
Výbuch sopky Sinabung pripravil o život 11 ľudí (Zdroj: SITA)

SINABUNG - Najmenej 50 ľudí bolo dnes stále nezvestných a 14 preukázateľne zahynulo po erupcii indonézskej sopky Sinabung na ostrove Sumatra. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá citovala humanitárneho pracovníka.

Sopka Sinabung, ktorá sa ozývala od septembra, vybuchla znova v sobotu po niekoľkodňovom pokoji, počas ktorého sa niektorí z evakuovaných obyvateľov vrátili do svojich domovov v jej blízkosti. Záchranári objavili telá 14 ľudí, ale obávajú sa, že celková bilancia obetí stúpne. Niektorí dedinčania totiž odišli pracovať na svoje polia na svahoch sopky a už sa neobjavili.

Peklo na Sumatre: Sopka
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

"Nevieme o 50 obyvateľoch," povedal Benny Kaban, miestny protestantský pastor a humanitárny pracovník. "Zvyčajne sa vracali do náhradných príbytkov o šiestej večer," dodal. Stratovulkán Sinabung s nadmorskou výškou 2457 metrov sa prebudil k životu vlani v septembri po 400 rokoch nečinnosti. Odvtedy uňho dochádza k nepravidelným výbuchom, ktorých frekvencia sa stále zvyšuje. Vrch patrí medzi 129 činných sopiek v Indonézii, ktorá leží v seizmicky mimoriadne aktívnej zóne. 

Z okruhu siedmich kilometrov od sopky evakuovali takmer 25.000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu