Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rezešová prehovorila o 12 dňoch strachu v domácom väzení: Čakala som, že si po mňa prídu!

Rezešová si domácu väzbu dlho neužila.
Rezešová si domácu väzbu dlho neužila. (Zdroj: Jan Zemiar)

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA - Meno Evy Varholíkovej - Rezešovej opäť rezonuje v médiách po tom, čo jej súd zrušil väzbu v luxusnom byte a eskortoval ju späť do basy. Jej právny zástupca sa však pre maďarskú televíziu TV2 vyjadril, že to pre jeho klientku nebol žiadny šok. Kvôli prevládajúcej verejnej mienke sa už niekoľko dní na rozhodnutie pripravovala a počítala s tým, že nemôže zostať v domácom väzení.

"Žiadne mimoriadne luxusné okolnosti som nenašiel,“ povedal právnik a dodal, že po každom prvostupňovom rozhodnutí treba rátať s tým, že domácu väzbu zrušia. Rezešová zostáva v cele predbežného zadržania do druhostupňového rozhodnutia súdu.

"Dvanásť dní bola v domácej väzbe, počas dvanásť dní ju denne dvakrát kontrolovala polícia, ak by chcela utiecť, už by to bola urobila.“ Právnik tiež povedal, že si nemyslí, že v tomto prípade ide o Rezešovú a štyri obete, ale skôr ovplyvnila verejnú mienku osoba Rezešovej ako taká.

Ádám Hantos, právnik zastupujúci rodinu pozostalých, povedal, že jeho klienti považovali za neprijateľné, aby Rezešová žila v prepychu. Dodal, že sa rodina zo zrušenia domácej väzby neteší, pretože ešte stále drží smútok.

Rezešová a politika

Ešte predtým, ako sa dostalo na verejnosť rozhodnutie súdu o zrušení domácej väzby, strana Jobbik oznámila, že usporiada tlačovú konferenciu pred Rezešovej luxusným apartmánom. V pozvánke strana sľubovala veľkolepé vystúpenie. Nakoniec Jobbik predbehol Antal Rogan z frakcie FIDESZu a nakrútil video, kde rozhorčene žiada zmeniť rozhodnutie súdu.

Včera v noci, po tom, čo sa objavila správa o transporte Rezešovej naspäť do väzenia, to na svojej Facebookovej stránke Rogan komentoval takto: "Veľa ľuďom vrátilo dnešné rozhodnutie triezvu vieru v maďarskú spravodlivosť." Mnohí ho vo svojich komentoch lajkovali krátkym "Ďakujeme Vám". Iní žiadali, aby vybavil pre Rezešovú hornú hranicu trestu, ďalší ani neveria v možnú spojitosť medzi výrokom politika a rozhodnutím súdu.

Zrušenie domácej väzby

Maďarský súd pre okolie Budapešti zrušil v pondelok domácu väzbu Evy Varholíkovej - Rezešovej, odsúdenej v novembri na prvom stupni na šesť rokov väzenia za spôsobenie vlaňajšej tragickej nehody na maďarskej diaľnici M3, a nariadil jej okamžité prevezenie do vyšetrovacej väzby.

Hovorca súdu János Koszta pre MTI uviedol, že súd tak vyhovel odvolaniu prokurátora z 22. novembra. Podľa právoplatného verdiktu bude Slovenka vo vyšetrovacej väzbe až do ukončenia súdneho procesu na druhom stupni, najviac však dovtedy, keď uplynie trest odňatia slobody v zmysle prvostupňového rozsudku. Podľa MTI Evu Rezešovú už previezli do väzenia.

"Obvinenú, ktorá má zahraničné občianstvo a zahraničné bydlisko, k Maďarsku neviažu žiadne väzby, ani rodinné kontakty, preto nemá žiadny záujem zotrvať v krajine. Finančné zázemie a systém zahraničných vzťahov by jej v danom prípade mohli značne uľahčiť prípadnú realizáciu úteku za hranice aj napriek nasadenému elektronickému náramku," uvádza sa v zdôvodnení rozhodnutia súdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu