Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Thajsko v napätí: Demonštranti útočia na vládnu štvrť, konflikt vrcholí!

Demonštranti útočia na vládnu štvrť Zobraziť galériu (5)
Demonštranti útočia na vládnu štvrť (Zdroj: SITA)

BANGKOK - Vodné delá a slzotvorný plyn použila dnes polícia proti tisícom demonštrantov, ktorí sa opäť pokúsili preniknúť do vládnej štvrte v thajskom hlavnom meste Bangkok.

V mrakoch slzotvorného plynu sa protestujúci sa snažili prekonať dvojmetrové betónové bariéry a ostnatý drôt, ktorými bezpečnostné zložky zabarikádovali prístup k sídlam dôležitých štátnych inštitúcií. Situácia v uliciach okolo sídla vlády a hlavnej policajnej stanice pripomínala občiansku vojnu, napísala agentúra DPA.

Protestujúcim sa podarilo ukoristiť jedno zásahové vozidlo polície. Množstvo demonštrantov sa v dôsledku zasiahnutia slzotvorným plynom dusilo a pálili ich oči, pričom sa snažili zmyť chemikálie vodou.

Demonštranti útočia na vládnu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Niekoľko univerzít a viac ež 30 škôl zostalo dnes z bezpečnostných dôvodov uzavretých. V hotelovej a obchodnej štvrti Bangkoku bol pokoj. Protesty sa odohrávajú hlavne vo vládnej štvrti v západnej časti mesta, asi dva kilometre severne od kráľovského paláca, ktorý je jednou z hlavných turistických atrakcií.

Protivládni demonštranti počas minulého týždňa v rámci kampane občianskej neposlušnosti obsadili alebo obkľúčili viacero vládnych budov a v nedeľu sa chceli zmocniť úradu premiérky. Požadujú odstúpenie predsedníčky vlády Jinglak Šinavatrovej, ktorá je podľa nich len "predĺženou rukou" svojho brata, zvrhnutého premiéra a miliardára Thaksina Šinavatru žijúceho v zahraničnom exile.

Demonštranti útočia na vládnu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Po týždni pokojných protestov strety medzi pro- a protivládnymi demonštrantami cez víkend eskalovali a vyžiadali si najmenej tri obete. Vodcovia demonštrantov po nedeľňajšom stretnutí s premiérkou trvajú na svojich požiadavkách, ktorými sú odstúpenie vlády a zriadenie ľudového výboru, ktorý má pred voľbami vypracovať novú ústavu.

Premiérka oznámila, že sa nemôže vzdať svojho mandátu

Thajská premiérka Jinglak Šinavatrová dnes oznámila, že bez nových volieb sa legálne nemôže vzdať svojho mandátu v prospech ľudového výboru, ako to požadujú demonštranti.

Demonštranti útočia na vládnu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"V našej ústave nie je nič také, čo by umožnilo splniť ich požiadavky," uviedla premiérka v televíznom prejave. "To ale neznamená, že odmietame ich požiadavky, len nevieme, ako to uskutočniť," citovala Šinavatrovú agentúra DPA. Premiérka dodala, že je otvorená návrhom zo strany všetkých skupín.

Polícia medzitým použila gumové projektily proti demonštrantom, ktorí sa snažili preniknúť do vládnej budovy v Bangkoku. Nachádza sa v nej aj úrad premiérky. Protivládni demonštranti sa snažia obsadiť vládne budovy od 24. novembra. Násilnosti si cez víkend vyžiadali najmenej troch mŕtvych a približne 50 zranených.

Demonštranti útočia na vládnu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Striedame vodné delá, slzotvorný plyn a gumové projektily. Tieto projektily používame len v jednej oblasti, ide o most v blízkosti úradu vlády," citovala agentúra Reuters šéfa národnej bezpečnosti Paradorna Pattanathabutra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu