Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Buďte tolerantnejší k prisťahovalcom, odkazuje Britom rumunský premiér

Victor Ponta
Victor Ponta (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rumunský premiér Victor Ponta vyzval Britániu, aby po uvoľnení pracovných obmedzení pre Rumunov a Bulharov nezaobchádzala s Rumunmi ako s občanmi druhej kategórie. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Britský premiér David Cameron v stredu ohlásil prijatie opatrení ohľadom sprísnenia sociálneho zabezpečenia pre prisťahovalcov z Európskej únie (EÚ), keďže v Británii rastú obavy, že prisťahovalci z Rumunska a Bulharska budú zneužívať britský systém sociálneho zabezpečenia.

Cameron povedal, že v Británii v súčasnosti žije až milión ľudí pochádzajúcich zo strednej a východnej Európy a miera migrácie dosahuje najvyššiu úroveň od konca druhej svetovej vojny. Ponta vo svojom piatkovom vyhlásení uviedol, že ľudia by mali byť trestaní za zneužívanie britského systému sociálneho zabezpečenia, ale obmedzenia by nemali byť nástrojom na "ospravedlňovanie ponižovania a diskriminácie občanov EÚ".

"Nedopustíme, aby s nami niekto zaobchádzal ako s občanmi druhej kategórie," povedal Ponta a dodal, že na základe výskumov "nie je dôvod obávať sa vlny migrantov" z Rumunska do Británie. Cameronove slová kritizoval komisár Európskej komisie (EK) pre zamestnanosť, sociálne veci a začlenenie László Andor, ktorý výrok britského premiéra označil za "nešťastný a prehnaný".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu