Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Demonštrácia v Kyjeve za podpis dohôd s EÚ prilákala 10 000 ľudí

Demonštrácia za podpis dohôd s EÚ prilákala 10 000 ľudí Zobraziť galériu (3)
Demonštrácia za podpis dohôd s EÚ prilákala 10 000 ľudí (Zdroj: SITA)

KYJEV - Centrum ukrajinského Kyjeva bolo vo štvrtok dejiskom ďalšej demonštrácie za pokračovanie zbližovania Ukrajiny s EÚ, na ktorej sa zúčastnilo približne 10-tisíc ľudí.

Demonštranti sa dožadovali uzavretia politickej a obchodnej dohody s dvadsaťosmičkou i napriek minulotýždňovému rozhodnutiu Kyjeva pozastaviť eurointegračný proces, čo podľa premiéra Mykolu Azarova súviselo s nátlakom zo strany Ruska.

Demonštrácia za podpis dohôd
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč mal dokumenty podpísať na summite v litovskom Vilniuse, ktorý sa začal vo štvrtok večer a podľa vyjadrení diplomatov pre agentúru AFP zatiaľ v otázke Ukrajiny nepriniesol "žiadny pokrok". Protesty proti odloženiu podpisu sa v Kyjeve konajú každý večer, pričom sú označované za najmasovejšie v krajine od revolúcie v roku 2004.

Demonštrácia za podpis dohôd
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Dvojdňové stretnutie predstaviteľov EÚ a šiestich bývalých sovietskych republík vo Vilniuse organizuje litovské predsedníctvo dvadsaťosmičky v rámci takzvaného Východného partnerstva. Iniciatíva vznikla v roku 2009 s cieľom posilniť spoluprácu s krajinami regiónu a okrem Ukrajiny zahŕňa i Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Gruzínsko a Moldavsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu