Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na kreslo v snemovni si nesadne ani Sobotka, zatajil dlhy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA – Kreslo poslanca hnutia ANO za moravský kraj Vysočina ako by bolo zakliate. Po rezignácii pôvodne zvoleného Miloslava Bačiaka neprevezme kreslo ani jeho náhradník, krajský šéf ANO Jan Sobotka.

Vedenie hnutia ho vyzvalo, aby sa mandátu vzdal kvôli tomu, že nemal vyrovnané dane a spláca dlh zdravotnej poisťovni. Sobotka nakoniec po rokovaní so šéfom poslancov ANO tiež rezignoval, informoval dnes spravodajský portál iDNES.cz.

"Urobil som chybu a vyvodil som z toho osobnú zodpovednosť, preto som sa rozhodol neprijať mandát poslanca v snemovni," uviedol Sobotka, ktorý okrem politickej činnosti aj podniká. Vysvetlil, že žiadny dlh na finančnom úrade nemá, iba podal daňové priznanie neskôr, a to vinou svojej účtovníčky. Web iDNES.cz pripomenul, že daňové priznanie podal Sobotka až po upozornení novinárov.

Šéf hnutia ANO na Vysočine takisto priznal, že má dohodnutý splátkový kalendár u Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorej spláca desaťtisíce českých korún mesačne.  "Bohužiaľ, pochybil pri vyplňovaní čestného prehlásenia o bezdlhovosti, ktoré bolo jednou z podmienok nášho hnutia pre prijatie kandidatúry poslanca," uviedol po rokovaní so Sobotkom šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Dodal, že hnutie nechce Sobotku "hodiť cez palubu" a považuje ho slušného človeka, ktorý svoje záväzky vyriešil alebo rieši.  Podľa Faltýnka krajská organizácia ANO rozhodne o Sobotkovej straníckej funkcii.

Namiesto Sobotku by teraz do snemovne za ANO mohol nastúpiť pôvodne štvrtý na kandidátke hnutia na Vysočine, 42-ročný produktový manažér Josef Kott. Sobotka mal nahradiť Miloslava Bačiaka, ktorý do snemovne nenastúpil. Médiá totiž poukázali na to, že zamlčal svoju minulosť politruka a titul RSDR (doktor sociálno-politických vied). Ten sa udeľoval za politickú aktivitu v ČSSR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu