Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Američania zatiaľ nechávajú rakety Patriot v Turecku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty ponechajú v Turecku protiraketový systém Patriot, ktorý krajinu chráni pred hrozbami zo Sýrie, ešte ďalší rok.

V pondelok o tom informoval hovorca ministerstva obrany Carl Woog. Ako povedal, minister Chuck Hagel sa v tejto veci dnes stretol s tureckým ministrom zahraničia Ahmetom Davutoglom a prisľúbil mu, že obranné rakety zatiaľ v Turecku zostanú.

O predĺženie rozmiestnenia protiraketového systému požiadala pred týždňom turecká vláda s odôvodnením, že hrozby zo strany Sýrie, kde zúri občianska vojna, stále pretrvávajú.

Rakety patriot, ktoré sú pod velením NATO, umiestnili v Turecku koncom minulého roku. Rozmiestnili ich v mestách Adana, Kahramanmaras a Gaziantep. Stalo sa tak po opakovanom ostreľovaní zo Sýrie, pri ktorom v októbri zahynulo päť civilistov.

Turci odvtedy odpovedali na každé ostreľovanie zo sýrskeho územia a parlament armáde predĺžil mandát na prípadný pozemný vojenský zásah v susednej krajine, ktorú už takmer tri roky sužuje krvavá vojna medzi vládnymi silami a povstalcami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu