Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Princ George na krste v čipkovaných šatách: Dokonalý kráľovský pokerface bez emócií!

Krstiny britského princa Georgea Zobraziť galériu (3)
Krstiny britského princa Georgea (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Vo Svätojakubskom paláci v Londýne bol dnes pokrstený budúci následník britského trónu, princ George. Súkromnej ​​ceremónie sa zúčastnilo 22 pozvaných, vrátane kráľovnej Alžbety II. Za krstných otcov išli predovšetkým priatelia rodičov, princa Williama a jeho ženy Kate.

Princa pokrstil vodou z rieky Jordán duchovný vodca anglikánskej cirkvi, arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Podľa kresťanskej tradície bol v Jordáne pokrstený Ježiš. Trojmesačný George je po dedkovi, princovi Charlesovi, a po svojom otcovi tretím v poradí následníkov na trón, na ktorom aktuálne sedí jeho prababička, Alžbeta II.

Krstu sa zúčastnili, okrem kráľovnej a jej manžela princa Philipa, tiež princ Charles a jeho manželka Camilla, Williamov brat, princ Harry, a ďalší členovia kráľovskej rodiny. Prítomní boli rodičia Kate, Carole a Michael Middleton, jej sestra Pippa a brat James. Kráľovná, rovnako ako princ Charles a princ William, bola pokrstená v Buckinghamskom paláci. William a Kate sa ale rozhodli pre krstiny v pomerne malej Kráľovskej kaplnke, kde bola vystavená rakva princeznej Diany, Williamovej matky, pred jej pohrebom v roku 1997.

Neokázalosť krstu kontrastuje so zúrivou atmosférou, ktorá obklopovala očakávané Georgeovo narodenie. Médiá tiež špekulujú, že skromnejší krst súvisí aj s tým, že William je voči médiám ostražitý od smrti svojej matky, ktorá bola dlhodobým cieľom bulvárnej tlače  Aj výber krstných rodičov je určitým odklonom od tradície, keďže zvyčajne nimi bývali predstavitelia kráľovskej rodiny. Krstnými rodičmi boli tentoraz Williamova sesternica Zara Tindall, Oliver Baker, priateľ rodičov zo štúdií na univerzite St. Andrews, kamarátka Kate zo strednej školy, Emilia Jardine-Paterson, blízka priateľka princeznej Diany, Julia Samuel, bývalý tajomník vojvodu a vojvodkyne z Cambridge, Jamie Lowther-Pinkerton, William van Cutsem, ktorý je Williamovým kamarátom z detstva, a Hugh gróf Grosvenor.

Princ George sa dnes objavil na verejnosti prvýkrát od chvíle, kedy sa s ním rodičia predstavili po jeho narodení pred londýnskou pôrodnicou. Mal na sebe repliku čipkovanej košieľky, ktorú v roku 1841 kúpila kráľovná Viktória pre krst svojej najstaršej dcéry. Princ William bol ešte v roku 1982 pokrstený v originálnej košieľke, ktorá je však teraz už tak vetchá, že kráľovský palác nechal urobiť kópiu. Počas ceremónie Pippa čítala úryvok z evanjelia svätého Lukáša a princ Harry z evanjelia svätého Jána.

Hoci išlo o súkromnú ceremóniu, pred Svätojakubským palácom aj pred Kensingtonským palácom, kde William, Kate a George bývajú, sa zhromaždili desiatky ľudí. Po krste organizujú princ Charles s Camillou v paláci Clarence House pre účastníkov popoludňajší čaj. Majú servírovať časť torty zo svadby Williama a Kate v roku 2011, ktorá bola špeciálne uchovaná pre príležitosť krstu.

Oficiálnym fotografom krstu bol známy fotograf hollywoodskych hviezd a rockových hudobníkov Jason Bell. Po krste mal vyfotografovať aj prvý skupinový portrét za viac ako 100 rokov, na ktorom sú štyri generácie kráľovskej rodiny – od Georgea po kráľovnú Alžbetu II  Snímky z krstu by mali byť zverejnené vo štvrtok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu