Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rómovia sa búria proti honu na čarodejnice: Našli ďalšieho blonďavého anjelika!

Rómovia z írskej komunity minulú noc protestovali pred súdom Zobraziť galériu (3)
Rómovia z írskej komunity minulú noc protestovali pred súdom (Zdroj: independent.ie)

DUBLIN - Prípad takmer identický s príbehom blonďavého anjelika z Grécka zamestnáva políciu aj v Írsku. Rómskej rodine z mesta Tallaght odobrali svetlovlasé modrooké dievčatko (7), ktoré im podľa dokladov i testov DNA nepatrí. Ľudí z komunity udalosť šokovala a zakročenie polície a sociálnych pracovníkov prirovnávajú k honu na čarodejnice.

Írski policajti odhalili falošných rodičov náhodne, keď medzi zhlukom rómskych detí v mestečku Tallaght zahliadli blonďavé modrooké dievčatko. Pár, ktorý ho vychovával, požiadali o vysvetlenie, no ten im predložil len nepravé doklady. Dieťa im preto okamžite odobrali a dodatočne vykonané testy DNA len potvrdili, že blonďavé dievčatko nie je ich potomkom.   

Ide o ďalší veľmi podobný prípad, kedy rómska rodina vychovávala svetlovlasé dieťa, ktoré sa na údajných rodičov vôbec nepodobá. Pozornosť Grécka, ale i celého sveta v súčasnosti smeruje na  6-ročnú Máriu, ktorej príbeh vyvolal tisícky reakcií zúfalých rodičov hľadajúcich svoje nezvestné deti. Ako grécki, tak aj írski rodičia zaryto tvrdia, že dieťa patrí im.

Máriu našli v gréckej rómskej osade.
Zobraziť galériu (3)
Máriu našli v gréckej rómskej osade.  (Zdroj: SITA)

Dievčina, ktorá tvrdí, že je najstaršou sestrou írskeho dievčatka, je presvedčená o tom, že úrady pochybili. "Je to moja sestra. Narodila sa v tejto krajine a je írskym občanom. Máme všetku potrebnú  dokumentáciu a môžeme dokázať, že je tým, kým tvrdíme, že je. Je to obrovský omyl. Budeme sa súdiť," vyhlásila. Podľa nej veľká skupina policajtov spolu so sociálnymi pracovníkmi vtrhla do ich domu, keď dievčatko s rodinou sledovalo televíziu a vzali ju preč.

"Nevysvetlili nám dôvod, len povedali, že ju musia vziať. Myslím, že je to preto, že je iná. Má blonďavé vlasy a modré oči. Bolo to pre všetkých veľmi traumatizujúce, plakali sme," dodáva údajná sestra dievčatka s tým, že ich rodičia sa do Írska presťahovali z rumunského mesta Craiova v roku 2001. Majú šesť detí a zmätok okolo dievčatka mohol podľa rodiny vzniknúť kvôli tomu, že má na rodnom liste iné priezvisko ako jeho rodičia.

Susedia z mestečka stoja na strane rómskej rodiny. "Sú milujúcou rodinou a o dievčatko sa veľmi dobre starajú. Zbožňujú ho," povedal jeden zo šokovaných obyvateľov. Hovorca Pavee Point, právnej skupiny, ktorá sa zameriava na ochranu ľudských práv írskych turistov a rómskej komunity upozornil na prepojenie s prípadom Márie z Grécka. "Pavee Point je znepokojený týmto honom na čarodejnice proti ľuďom zo zraniteľnej komunity," vyhlásil pre Daily Mail.

Mária, gréckymi médiami pomenovaná ako "blonďavý anjelik", spustila globálne vyšetrovanie Interpolu po tom, čo ju kukláči pri razii zameranej na držanie drog a zbraní našli v rómskej osade neďaleko gréckeho mesta Farsala. Svetlovlasé, modrooké dievčatko sa vôbec nepodobalo na rodičov, čím vzbudilo podozrenie zodpovedných. Testy DNA nakoniec ukázali, že Christos Salis (39) a Eleftheria Dimopuluová (49), skutočnr nie sú biologickými rodičmi dieťaťa, ako tvrdili. Dievčatko je teraz v starostlivosti charitatívnej organizácie v Aténach s názvom Úsmev dieťaťa. Grécke úrady, s pomocou Interpolu, pátrajú po skutočných rodičoch dievčatka. Polícia zverejnila podrobnosti a fotografie dvojice.

Údajní rodičia malej Márie.
Zobraziť galériu (3)
Údajní rodičia malej Márie.  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu