Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Belgičania vybabrali s obávaným šéfom morských pirátov: Skončil v base ako naivný hlupák!

Mohamed Abdi Hassan je obvinený z únosu belgickej lode Pompei v roku 2009. Zobraziť galériu (3)
Mohamed Abdi Hassan je obvinený z únosu belgickej lode Pompei v roku 2009. (Zdroj: profimedia.sk, SITA)

BRUSEL - Aj tí najväčší zločinci môžu skočiť za mrežami, keď sa miesto rozumu riadia svojou ješitnosťou. Svoje o tom vie Mohamed Abdi Hassan, údajný šéf somálskych pirátov, ktorý sa nechal vylákať do Belgicka, pretože uveril, že o ňom chcú natočiť životopisný film. Tu však pasca sklapla.

Keď Hassan prišiel v sobotu do Bruselu, čakal, že podpíše lukratívnu zmluvu ako odborný poradca na dokumente, ale jeho plány boli na míle ďaleko od reality. Muža aj s komplicom známym ako Tiiceey na letisku zadržali a okamžite uväznili. Federálny prokurátor Johan Delmulle uviedol, že somálsky pirát bol obvinený z únosu belgickej lode Pompei a deviatich členov posádky v roku 2009 a z účasti v zločineckej organizácii.

Správa OSN za minulý rok hovorí, že Abdi Hassan je jedným z najznámejších a najvplyvnejších vodcov hlavnej somálskej pirátskej organizácie, ktorá sa potulovala po moriach a kvôli výkupnému unášala lode. Podľa Delmullea ide o neslávne známeho šéfa pirátov zodpovedného za únos desiatok obchodných plavidiel v rokoch 2008-2013.

Unesená belgická loď Pompei.
Zobraziť galériu (3)
Unesená belgická loď Pompei.  (Zdroj: SITA)

Prepustení členovia posádky v roku 2009.
Zobraziť galériu (3)
Prepustení členovia posádky v roku 2009.  (Zdroj: SITA)

Somálski piráti prepustili posádku Pompei po 10 týždňoch, keď majiteľ lode zaplatil veľké výkupné. Belgicku sa vtedy podarilo chytiť dvoch pirátov zapojených do únosu a odsúdilo ich na deväť až 10 rokov vo väzení. To však prokurátorom nestačilo a snažili sa konečne dopracovať aj k vodcom. "Príliš často zostávajú títo ľudia mimo dosahu, zatiaľ čo nechávajú iných robiť špinavú prácu," povedal novinárom Delmulle.

Keďže belgické úrady vedeli, že medzinárodný zatykač by im bol v nestabilnom Somálsku veľmi málo užitočný, vsadili na iný spôsob, ako sa dostať až k Hassanovi. Hoci je o ňom známe, že z krajiny takmer neodchádza, rozhodli sa mu podhodiť návnadu vo forme vymysleného filmu o pirátoch. Ďalšie detaily však prokurátor odmietol prezradiť, informoval portál dailymail.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu