Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Členka Pussy Riot ukončila osemdňovú hladovku

Nadežda Tolokonnikovová
Nadežda Tolokonnikovová (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Väznená členka punkovej skupiny Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová ukončila v utorok hladovku, ktorú držala od minulého pondelka na protest proti podmienkam vo väzenskom pracovnom tábore v Mordvianskej republike.

Ako informoval miestny väzenský úrad, 23-ročná aktivistka už začala prijímať potravu a jej zdravotný stav je "stabilizovaný". Informáciu potvrdili ruskí ľudskoprávni aktivisti a poslanec Iľja Ponomarjov, podľa ktorého hladovku ukončila "zo zdravotných dôvodov".

Tolokonnikovovú previezli ešte v nedeľu do nemocnice mimo väzenského zariadenia pre slabosť spôsobenú odmietaním jedla a v pondelok jej museli začať podávať infúzne prípravky. Tolokonnikovová, matka malej dcérky, si odpykáva v pracovnom tábore dvojročný trest za protestnú "modlitbu" v pravoslávnom chráme v Moskve. Súd ju uznal vinnou z výtržníctva a urážky náboženského cítenia.

Tolokonnikovová odmietala jesť na protest proti "otrockým podmienkam" vo väznici a údajnému vyhrážaniu sa smrťou zo strany vedenia. To všetky obvinenia popiera. Tolokonnikovovej advokát Sergej Golubok na situáciu v pondelok zareagoval podaním sťažnosti na Úrade vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Na otrasné podmienky v ruských väzniciach pritom už dávno upozorňujú tamojší ľudskoprávni aktivisti.

Vo februári 2012 členky Pussy Riot vnikli do pravoslávnej katedrály v centre Moskvy, kde zaspievali "modlitbu" proti vtedajšiemu premiérovi a dnešnému prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi a jeho spojeniu s ruskou pravoslávnou cirkvou. Tolokonnikovovú a 25-ročnú Mariu Aljochinovú a poslali do pracovných táborov, zatiaľ čo 31-ročnú Jekaterinu Samucevičovú súd prepustil na podmienku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu