Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Šokujúci prieskum: Polovica pilotov v kokpite spí, niekedy aj obaja naraz

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Viac ako polovica britských pilotov si v kokpite zdriemne a takmer 30 percent opýtaných po zobudení aspoň raz zažilo situáciu, že druhý pilot taktiež spal. Vyplýva to z anonymného prieskumu britského zväzu pilotov, ktorého výsledky zverejnili v piatok.

Prieskum na vzorke 500 respondentov taktiež odhalil, že podľa 84 percent únava kompromituje schopnosť pilotov viesť lietadlo minimálne v jednom prípade mesačne. Takmer 50 percent z opýtaných označilo únavu za najväčšiu hrozbu pre bezpečnosť leteckej dopravy. Tretina však priznala, že ich zamestnávatelia im nedovolia deklarovať únavu. Prieskum zverejnili krátko po medializovanom prípade z augusta, kedy v kokpite zaspali obaja piloti a stroj viedol autopilot. Obaja údajne spali dve noci za sebou po päť hodín.

Situáciou pilotov by sa v pondelok mal zaoberať aj Európsky parlament. Rozhodovať bude o návrhu stanoviť maximálny počet hodín v službe v kuse. V jednotlivých krajinách EÚ sa limit líši - od 26 hodín v Španielsku, po 14 hodín v Británii. Po novom by piloti mohli pracovať maximálne 110 hodín v rozmedzí dvoch týždňov, v Británii je to 95, pritom v noci by to bolo maximálne 11 hodín, teda o hodinu viac ako je to na britských ostrovoch v súčasnosti. Pravidlá budú jednotné pre celú úniu a združenie 31 európskych leteckých spoločností vyzvalo na podporu novej legislatívy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu