Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pri dráme v Nairobi zahynulo 137 rukojemníkov, tvrdí aš-Šabáb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NAIROBI - Somálska militantná skupina aš-Šabáb, ktorá sa hlási k útoku na obchodné centrum v Nairobi, v stredu oznámila, že počas niekoľko dní trvajúcej drámy zahynulo 137 ľudí zadržaných ako rukojemníci.

V príspevku na internetovej sieti Twitter zároveň obviňuje kenské ozbrojené zložky, že pri zásahu proti mudžáhidom použila "projektily obsahujúce chemické činidlá", čo považuje za prejav "totálnej zbabelosti". Aš-Šabáb ďalej poukazuje na zrútenie časti komplexu, za ktorým podľa skupiny stojí kenská vláda snažiaca sa "pochovať dôkazy a všetkých rukojemníkov pod sutinami".

Uvedený počet obetí, ktorý výrazne prevyšuje oficiálne čísla, nie je možné overiť. Kenské zdroje pôvodne hovorili o najmenej 69 mŕtvych a desiatkach nezvestných, prezident Uhuru Kenyatta však po definitívnom ukončení krviprelievania informoval o smrti 61 civilistov a šiestich príslušníkov bezpečnostných síl. Polícia bilanciu označuje za predbežnú, zatiaľ čo kenská pobočka Červeného kríža naďalej eviduje 63 nezvestných. Na vyhlásenie aš-Šabábu kenská vláda zatiaľ nereagovala.

Podľa islamistickej skupiny spriaznenej s al-Kájdou bol víkendový útok pomstou za intervenciu Kene v Somálsku, kde bojuje proti medzinárodne uznávanej vláde. V britskej tlači sa medzitým objavili špekulácie, že organizátorkou mohla byť v skutočnosti Britka Samantha Lewthwaitová, vdova po jednom z páchateľov samovražedných bombových útokov v Londýne z roku 2005.

Kenská ministerka zahraničných vecí Amina Mohamedová v pondelňajšom rozhovore pre americkú stanicu PBS potvrdila, že medzi útočníkmi bola žena z Británie ako aj dvaja či traja občania USA pochádzajúci zo Somálska alebo niektorej z arabských krajín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu