Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Renomovaný analytik "zničil" Merkelovej víťazstvo: Namiesto osláv extrémna neistota!

Angela Merkelová oslavuje volebné víťazstvo. Zobraziť galériu (2)
Angela Merkelová oslavuje volebné víťazstvo. (Zdroj: SITA)

BERLÍN/BRATISLAVA - Výsledky nemeckých parlamentných volieb nie sú pre Slovákov práve najpríťažlivejšou témou, ale kvôli budúcnosti by ich mali zaujímať. Podľa Johna Hardyho, analytika Saxo Bank, aj keď sa z víťazstva nakoniec raduje Angela Merkelová, Európa a eurozóna sa ocitli v extrémnej neistote. Drvivé víťazstvo Merkelovej pritom podporili aj voliči, ktorí sa začali odvracať od jej koaličného partnera FDP. Merkelovej tým pádom zostáva nepríjemná povinnosť - vytvoriť koalíciu buď s SPD, alebo so Zelenými.

Hardy uviedol, že nastáva zásadný moment: jedna z týchto koalícií bude viac proeurópska, pretože ľavicové strany bývajú k celému európskemu projektu veľkorysejšie než sama Merkelová. Navyše v prípade "veľkej koalície" s SPD zrejme pôjde hlavne o veľkosť a hrozí aj väčšie riziko, že pevná ruka Nemecka nad Európou bude podobne slabá, aké silné bolo víťazstvo Merkelovej vo voľbách. V prípade každého rozhodnutia Nemecka týkajúceho sa Európskej únie totiž bude v prvom rade nutné spočítať, aký vplyv bude mať na tamojšiu politickú scénu.

Merkelová pravdepodobne bude pokračovať v prístupe, ktorý jej až doteraz prinášal relatívne úspechy. Tu a tam sa nezaobíde bez menších ústupkov, ako je napríklad v poradí už tretí menší záchranný balík Grécku, aby tak zabránila možnému šíreniu nákazy na ďalšie európske štáty. Novej vízie pre Európu sa však podľa Hardyho nedočkáme. Nad Európou sa teraz vznáša veľký otáznik kvôli hlbokému napätiu, ktoré ak sa nebude riešiť, roztrhá Európu na kusy. Samozrejme ide o problém jednotnej meny a jednotnej centrálnej banky v rámci únie zloženej z niekoľkých suverénnych štátov.

John Hardy, šéf oddelenia FX Strategy v Saxo Bank.
Zobraziť galériu (2)
John Hardy, šéf oddelenia FX Strategy v Saxo Bank.  (Zdroj: saxo bank)

Hardy tvrdí, že Európska únia je domom bez základov, a taký dom nemôže stáť večne. Ani nová koalícia vedená Merkelovou sa nebude stavbou týchto základov zaoberať. Nemecko sa maximálne sústredí na látanie ďalších záplat, avšak dom ako celok sa bude aj naďalej rúcať.

Euro v minulom týždni naskočilo na rally a v porovnaní s americkým dolárom sa vyšplhalo k najvyšším hodnotám od začiatku roka. Americká centrálna banka totiž šokovala celý svet, keď oznámila, že vo svojom programe nákupu aktív nepoľaví. Lenže aj keby Fed svoje nákupy priškrtil, súvaha centrálnej banky len za rok 2013 čoskoro prekoná jeden bilión dolárov.

Opačnú situáciu vidí analytik v Európskej centrálnej banke, ktorej súvaha sa za tú istú dobu znížila o 25 percent. A ak sa Merkelová bude angažovať viac proeurópsky a pristúpi na aktívnejšiu úlohu ECB, euro už bude iba oslabovať. Alebo sa znovu objaví riziko rozpadu celého európskeho bloku.

Špekulácie o novej nemeckej vláde už Európe riziko väčšieho napätia priniesli. A posilňujúce euro toto napätie môže rýchlo vygradovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu