Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šokujúce predpovede pre rok 2014: Daň z bohatstva, Európa v chaose a recesia Nemecka!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Saxo Bank, špecialista na on-line investovanie a obchodovanie s cenným papiermi, derivátmi a ďalšími investičnými nástrojmi, vydáva svoju každoročnú zbierku šokujúcich predpovedí na budúci rok. Aj keď je pravdepodobnosť každej z nich nízka, nie sú úplne od veci. Vypracoval ich strategický tím analytikov na základe udalostí, ktoré sa môžu udiať na poli politickom aj ekonomickom.

"Radi by sme zdôraznili, že Šokujúce predpovede nepredstavujú oficiálne stanoviská Saxo Bank pre rok 2014, ale sú skôr snahou naznačiť, v čom môžu byť hlavné riziká pri ochrane kapitálu, a tak pripraviť investorov na najhorší možný scenár predtým, ako sa urobia obchodné či investičné rozhodnutia." varoval na úvod hlavný ekonóm Saxo Bank Steen Jakobsen.

1. Európska daň z bohatstva zvestuje návrat ekonomiky sovietskeho typu

Deflácia a stagnácia privedie Európsku komisiu k zúfalstvu a tá zavedie daň z bohatstva, ktorej daňovníkom bude každý, ktorého úspory budú presahovať sto tisíc dolárov či eur. To sa odohrá pod vlajkou odstraňovania nerovností a zabezpečenia dostatočných prostriedkov na vytvorenie „krízovej rezervy". Pôjde o záverečný krok k totalitnému európskemu štátu a bude to znamenať gigantické porušenie vlastníckych a občianskych práv. Účinnou obranou je kúpa hmatateľných aktív a nehmotného majetku, ktorého hodnota porastie s infláciou.

2. Euroskeptická aliancia sa stane najväčším klubom Európskeho parlamentu

Po májových voľbách do Európskeho parlamentu sa najväčším poslaneckým klubom stane paneurópske spojenectvo euroskeptikov. Nový parlament si do čela zvolí euroskeptika a európski lídri sa nevedia dohodnúť na prezidentovi Európskej komisie, čím znova uvrhnú Európu do politického a ekonomického chaosu.

3. Technologická „Tučná päťka" sa v roku 2014 prebudí so škaredou opicou

Zatiaľ čo sa americký technologický sektor obchoduje asi 15 percent pod aktuálnym ohodnotením S&P 500, malá skupina technologických akcií je obrovsky nadhodnotená: obchoduje sa na úrovni zhruba 700 percent nad trhovou valuáciou. Táto „Tučná päťka" - Amazon, Netflix, Twitter, Pandora Media a Yelp - predstavuje novú bublinu vnútri starej bubliny vďaka investorom, ktorí si v pokrízovej dobe vytvárajú extrémne optimistické rastové scenáre.

4. Zúfalá japonská centrálna banka zruší štátne dlhy po tom, čo sa kurz voči doláru prepadne pod 80 jenov

Globálnemu zotavovaniu dôjde v roku 2014 dych, a tak dôjde k pádu rizikových aktív a návratu investorov k jenu. Kurz jenu sa voči doláru prepadne pod 80. Zúfalá japonská centrálna banka zruší všetky štátne dlhové papiere, čo je prostý, ale netestovaný účtovný trik, a výsledkom bude nervy drásajúci zostup do úplnej neistoty a možno aj katastrofy s nepredvídateľnými vedľajšími účinkami.

5. Americká deflácia: bližšie, než si myslíte

Aj keď indikátory možno naznačujú, že americká ekonomika posilňuje, trh bývania je aj naďalej krehký a platy stagnujú. Kongres predvedie v januári druhé dejstvo obľúbenej hry „Ako zlikvidovať americké hospodárstvo" a investície, spotrebiteľská dôvera aj trh práce budú znova trpieť ako zviera. Inflácia sa budúci rok zníži a deflácia opäť príde na program rokovania FEDu.

6. Kvantitatívne uvoľňovanie sa totálne presmeruje na hypotéky

Kvantitatívne uvoľňovanie stlačilo v USA úrokové náklady a vyhnalo ceny rizikových aktív do nebies. Vytvoril sa falošný pocit ekonomického rastu. Vážne problémy ale nezmizli, najmä trh bývania de facto leží na anesteziologicko - resuscitačnom oddelení s umelou výživou. FED sa preto v roku 2014 úplne zameria na hypotéky a stopercentne pretransformuje QE3 na akvizičný program hypotekárnych dlhopisov. Namiesto obmedzovania potom dôjde k rozšíreniu rozpočtu programu na 100 miliárd dolárov mesačne.

7. Ropa typu Brent spadne na 80 dolárov za barel kvôli nevšímavosti ťažiarov

Svetový trh bude zaplavený naftou vďaka rastúcej ťažbe nekonvenčnými metódami a vyššou produkciou Saudskej Arábie. Prvýkrát za dlhú dobu si hedgeové fondy vybudujú veľkú krátku pozíciu, čím zostrelia ropu k 80 dolárom za barel. Akonáhle sa ťažiari konečne odhodlajú obmedziť ťažbu, ropa zareaguje veľkým skokom. Ťažiarom dôjde, že vysoké ceny nie sú samozrejmosťou.

8. Nemecko v recesii

Napriek konsenzu skončia neustále nadpriemerné výkony Nemecka. Roky nadmerného šetrenia Nemecka spôsobili, že aj USA si na najväčšiu ekonomiku eurozóny posvietila a nemožno vylúčiť, že kľúčové krajiny vytvoria koordinovaný plán k redukcii nadmerne pozitívnej obchodnej bilancie Nemecka. Pridajte k tomu padajúce ceny energií v USA, ktoré podnecujú nemecké firmy k presunu výroby na západ, nižšiu konkurencieschopnosť vďaka stúpajúcim reálnym mzdám, možné požiadavky nového koaličného partnera, SPD, na povznesenie životnej úrovne nižšej a strednej triedy v Nemecku a rozvíjajúcu sa Čínu, ktorá sa bude po nedávnom Treťom plenárnom zasadnutí  viac zameriavať na domácu spotrebu.

9. CAC 40 padá o 40 % vďaka francúzskej malátnosti

Vo chvíli, kedy si burza uvedomí, že jediným hnacím motorom je teória väčšieho blázna, narazia akcie do steny a skotúľajú sa dolu. Medzitým sa prehĺbi francúzska malátnosť neschopnej vlády Francoisa Hollanda. Ceny nehnuteľností, ktoré vlastne po kríze ani nezažili skutočnú korekciu, prepadnú a zle poškodia spotrebiteľskú dôveru. Investori sa dajú na útek a CAC 40 spadne zo svojich tohtoročných maxím o viac ako 40 percent.

10. „Krehká päťka" spadne oproti doláru o 25 %

Očakávané obmedzovanie amerického kvantitatívneho uvoľňovania povedie k vyšším medzným nákladom na kapitál vďaka rastúcim úrokovým sadzbám. To spôsobí, že krajiny s expanzívnym deficitom bežného účtu budú vystavené znižovaniu rizikového apetítu zo strany zahraničných investorov, čo by v konečnom dôsledku mohlo spôsobiť oslabenie ich mien, najmä voči americkému doláru. Do tejto kategórie sme zaradili päť krajín - Brazíliu, Indiu, Južnú Afriku, Indonéziu a Turecko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu