Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zmanipulovaný proces? Politika v Číne odsúdili za korupciu na doživotie

Po Si-laj čaká na verdikt súdu
Po Si-laj čaká na verdikt súdu (Zdroj: SITA)

ŤI-NAN - Na doživotie odsúdil dnes ľudový súd vo východočínskom meste Ťi-nan bývalého člena komunistického politbyra Po Si-laja, obvineného z korupcie, prijímania úplatkov a zneužitia moci. Oznámila to čínska agentúra Sinchua.

Po Si-laj dostal doživotie za korupciu, 15 rokov za spreneveru a sedem rokov za zneužitie právomocí. Súd podľa očakávania uznal niekdajšieho vplyvného politika vinným vo všetkých bodoch obžaloby a zamietol argumenty jeho obhajcov. Ďalej nariadil zhabanie všetkého osobného majetku 64-ročného Po Si-laja a zbavil ho všetkých politických práv.

Zatiaľ nie je známe, či sa Po Si-laj proti rozsudku odvolá. Samotný Po Si-laj všetky obvinenia odmietal. Analytici a podporovatelia Po Si-laja považujú proces voči nemu, ktorý prebehol v auguste a trval iba päť dní, za politický.

O kariérny prepad Po Si-laja sa "postarala" jeho manželka Ku Kchaj-laj, ktorú obvinili z otrávenia britského podnikateľa Neila Heywooda. Malo k nej dôjsť koncom roka 2011. Za tento prečin ju v auguste 2012  podmienečne odsúdili na trest smrti, ktorý sa však zvyčajne transformuje na doživotie.

Na počiatku odhalenia najväčšej politickej kauzy v Číne za uplynulých 30 rokov bol šéf polície v Čchung-čchingu, ktorý dostal 15 rokov väzenia okrem iného aj za to, že sa vraždu Brita snažil zamaskovať.

Po Si-laj prišiel vlani v marci o post šéfa strany vo významnom meste Čchung-čching, o kreslo v politbyre komunistickej strany Číny a napokon aj členstvo v nej. Vylúčili ho aj z parlamentu. Bol pritom jedným z favoritov generačnej výmeny v Stálom výbore politbyra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu