Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Obama si minútou ticha uctil obete útokov z 11.septembra

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama si dnes minútou ticha pripomenul 12. výročie teroristických útokov z 11. septembra 2001, uviedla tlačová agentúra AP.

Obama spolu s prvou dámou Michelle Obamovou vyšli do záhrady Bieleho domu o 8.46 h východoamerického času (14.46 h SELČ), čo bolo presne v čase, keď prvé unesené lietadlo narazilo do výškovej budovy Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku.

Pri útokoch v New Yorku a Washingtone zahynulo takmer 3000 ľudí. Teroristické útoky na USA viedli k dlhej vojne v Afganistane a tiež k tomu, že prudko narástli právomoci americkej vlády na sledovanie osôb, o čom sa v súčasnosti stále diskutuje.

Americký prezident sa zúčastnil na spomienkovom akte v Pentagóne, ktorý zasiahlo ďalšie unesené lietadlo. Na spomienke v New Yorku sa každý rok čítajú mená ľudí, ktorí zahynuli pri náraze lietadiel do veží WTC a pri ich zrútení.

"Nezáleží na tom, koľko rokov uplynulo, tento čas príde každý rok a je to vždy rovnaké," povedala Karen Hinsonová, ktorá pri útokoch v New Yorku stratila 34-ročného brata. Jeho telo sa nikdy nenašlo.

Vlani sa rozhodlo o tom, že pri výročí útokov nebudú mať prejav žiadni politici, a tento rok v Spojených štátoch pri tomto rozhodnutí zotrvali.

Tisícky dobrovoľníkov po celom svete prisľúbili, že urobia dobré skutky a uctia si tak výročie teroristických útokov, ktoré sa v roku 2009 stalo v USA pamätným dňom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu