Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Európa je nadšená zo zlepšenia situácie v Sýrii, OSN začne rokovať ešte dnes

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL / WASHINGTON / LONDÝN - Rusko zvolalo mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), ktorá sa bude zaoberať rezolúciou z dielne Francúzska o použití chemických zbraní v Sýrii. Konzultácie za zatvorenými dverami by sa mali začať o 22:00 SELČ.

Rokovania na pôde BR OSN by podľa nemenovaných diplomatov mohli trvať "niekoľko dní". Na základe návrhu Francúzska by mala Sýria svoje chemické zbrane umiestniť pod medzinárodný dohľad. Okrem kontroly nad sýrskym chemickým arzenálom požaduje aj postavenie osôb zodpovedných za chemický útok pri Damasku z 21. augusta pred Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov už vyhlásil, že francúzsky návrh je pre Moskvu neprijateľný. Rusku sa nepáči, že rezolúcia pripisuje zodpovednosť za chemický útok sýrskemu vládnemu režimu.

Moskva navrhuje, aby Damask umiestnil svoj chemický arzenál pod medzinárodný dohľad a následne ho zničil. Podrobnosti plánu z dielne Ruska zatiaľ nie sú známe, už teraz ho však privítali rovnako Damask, ako aj Washington. Prezident USA Barack Obama, ktorý presadzuje vojenskú intervenciu v Sýrii, už súhlasil s preskúmaním ruského návrhu.

Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová dnes uvítala návrh ruskej vlády, aby sýrsky režim odovzdal arzenál chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu.

"Je potrebné ich zabezpečiť čo najrýchlejšie, vrátane podrobností o ich bezpečnom skladovaní, overení a zničení. EÚ je pripravená plne podporiť akýkoľvek návrh a jeho realizáciu v tomto smere," uviedla Ashtonová v oficiálnom komuniké.

Vysoká komisárka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku spresnila, že únia v tejto otázke úzko spolupracuje so svojimi medzinárodnými partnermi a víta vyhlásenie generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna a zámer Francúzska predložiť príslušnú rezolúciu v Bezpečnostnej rade OSN, aby sa tento návrh stál právoplatným.

EÚ zároveň vyzýva Sýriu, aby pristúpila k Dohovoru o chemických zbraniach a ratifikovala Dohovor o biologických zbraniach ako naliehavú záležitosť."Očakávame od sýrskych úradov, že prevezmú plnú zodpovednosť za zabezpečenie toho, že ich chemické zbrane budú bezpečne uložené až do nezávisle overeného zničenia a že nesmú padnúť do rúk iného štátu alebo iných aktérov," vyhlásila Ashtonová.

Vyjadrila súčasne nádej, že takto načrtnutý vývoj udalostí umožní obnovenie úsilia o politické riešenie sýrskeho konfliktu.

Francúzsko predloží BR OSN ďalší návrh rezolúcie

Francúzska vláda v utorok oznámila, že Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN) predloží návrh rezolúcie požadujúcej od Sýrie zabezpečenie tamojšieho chemického arzenálu voči použitiu, ak nechce čeliť zahraničnej intervencii.

Podľa vyjadrenia ministra zahraničných vecí Laurenta Fabiusa by mal dokument zároveň požadovať postavenie osôb zodpovedných za chemický útok pri Damasku z 21. augusta pred Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu, ako ešte minulý týždeň vyzvalo Nemecko. Pätnásťčlenný výkonný orgán OSN by mal mať návrh k dispozícii ešte v utorok.

Fabius uviedol, že na základe rezolúcie by mal režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada prezradiť rozsah svojho zbrojného programu a bezodkladne umožniť medzinárodný dohľad nad chemickým arzenálom ako prvý krok pred jeho zlikvidovaním.

Podľa ministra návrh vychádza zo siedmej kapitoly Charty OSN týkajúcej sa vojenských zásahov. "Umožní vyvodiť mimoriadne vážne dôsledky v prípade, ak Sýria poruší svoje povinnosti," povedal Fabius. 

Briti sa pripoja k Francúzom a Američanom

Britský premiér David Cameron dnes oznámil, že jeho krajina sa pridá k Francúzsku a Spojeným štátom v predložení návrhu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN na odovzdanie sýrskeho chemického arzenálu pod medzinárodnú kontrolu.

Cameron parlamentným výborom povedal, že návrh je potrebné brať veľmi vážne, pretože by znamenal uskutočnenie cieľa zbavenia sa chemických zbraní v Sýrii. Britský premiér tvrdil, že "je to seriózna ponuka, mali by sme s ňou zaobchádzať zodpovedajúcim spôsobom"Ruský návrh bol predložený v pondelok a už získal určitú medzinárodnú podporu.

Obama o ruskom návrhu rokuje v BR OSN

Americký prezident Barack Obama súhlasil dnes s diskusiou v Bezpečnostnej rade OSN o ruskom návrhu na zabezpečenie sýrskeho arzenálu chemických zbraní, informoval nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu.

Obama podľa neho už počas dnešného dňa hovoril o ruskom návrhu s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a britským premiérom Davidom Cameronom. Francúzsko chce do BR OSN predložiť návrh rezolúcie, na základe ktorej by Sýria mala svoj program chemických zbraní zverejniť, dať tieto zbrane pod medzinárodnú kontrolu a zlikvidovať ich. 

Podľa Obamových slov je návrh potenciálnym prelomom, ktorý by mohol zastaviť plány USA na vojenský útok voči Sýrii, hoci podrobnosti plánu stále nie sú jasné, uviedla tlačová agentúra AP. BR OSN by dnes mala rokovať o situácii v africkej Libérii. Pozorovatelia nevylučujú, že diskusiu o sýrskom konflikte by členovia rady mohli pripojiť, oznámila agentúra DPA.

Rakúsko ponúka svojich odborníkov

Rakúsky minister obrany Gerald Klug dnes zopakoval svoju ponuku, ktorú predložil minulý týždeň, že vyšle do Sýrie ďalších odborníkov na chemické zbrane pod mandátom OSN. Svoje slová zopakoval po tom, ako Rusko vyzvalo na odovzdanie sýrskych chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu.

"Ponuka, pravdaže, ostáva otvorená," povedal Klug. Dodal, že mandát OSN bol bezpodmienečným predpokladom pre rakúsku účasť spolu s politickým riešením krízy, avšak aj vyhovujúcou infraštruktúrou na likvidáciu zbraní.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v pondelok navrhol vytvorenie "bezpečnej zóny", v ktorej by bolo možné chemický arzenál zničiť, aj keď v krajine stále prebiehajú boje, doplnila agentúra Sinchua.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu