Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Británia údajne vlastní dôkazy o chemickom útoku v Sýrii: Toto chceli utajiť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

LONDÝN – Do Británie bolo k vyšetreniu tajne dopravených niekoľko ľudí, ktorí sa minulý mesiac na východe Damasku otrávili pri chemickom útoku. Oznámil to dnes britský denník The Sunday Times s odvolaním sa na informácie sýrskych exilových kruhov v Londýne.

Pri testoch troch osôb vraj boli zistené stopy smrtiaceho sarínu. Známky prítomnosti sarínu v tele obetí podľa britského denníka poskytli Londýnu dôkazy o tom, že 21. augusta bola na predmestí sýrskeho hlavného mesta skutočne použitá otravná látka. Britská vláda dôkazy plánuje použiť na podporu svojich argumentov pre ozbrojený úder proti armáde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

O dôkazoch o použití sarínu hovoril britský premiér David Cameron koncom minulého týždňa na summite skupiny G20 v ruskom Petrohrade. Británia zhodne s Bielym domom tvrdia, že útok si vyžiadal životy viac ako 1400 ľudí. Podľa denníka The Daily Mail je stav zhruba troch Sýrčanov dopravených do Británie stabilný, v starostlivosti britských lekárov zostanú až do uzdravenia. Ministerstvo zahraničných vecí Spojeného kráľovstva odmietlo správu o ich pobyte v Londýne potvrdiť.

Britský parlament sa pri hlasovaní koncom augusta vyslovil proti účasti krajiny na prípadnom trestnom údere proti sýrskej armáde, ktorá podľa Bieleho domu mala chemický útok na svedomí. Podľa prieskumu, ktorého výsledky dnes zverejnil denník The Sunday Telegraph, ozbrojenú akciu schvaľuje len pätina Britov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu