Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Atmosféra okolo Sýrie sa vyostruje: Rusi posielajú vojenské lode, Briti stíhačky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN/MOSKVA - V napätej atmosfére okolo Sýrii dve vplyvné krajiny vo štvrtok informovali o vyslaní svojich vojenských strojov do okolia blízkovýchodnej krajiny.

Kým Briti potvrdili "čisto preventívne" vyslanie šiestich bojových lietadiel RAF Typhoon na základňu na Cypre vzdialenom približne 200 kilometrov od sýrskeho pobrežia, Rusi avizujú skoré vyslanie plavidiel do Stredozemného mora. Británia tvrdí, že tento krok nesúvisí so situáciou v Sýrii a hroziacim útokom na ňu, Moskva však pripúšťa, že ich krok nadväzuje na "známu situáciu" v regióne. Preto posilní existujúcu tamojšiu flotilu "veľkým" protiponorkovým plavidlom a torpédoborcom.

Libanonské médiá vo štvrtok priniesli vyjadrenia kritizované sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, ktorého vláda je Západom obviňovaná z minulotýždňového chemického útoku. Ten sľubuje v prípade zahraničnej vojenskej agresie víťazstvo. Podľa jeho slov je vôľa ľudu na vysokej úrovni a deklaroval pripravenosť čeliť akýmkoľvek útokom v záujme ochrany vlasti. Vyštudovaný oftalmológ zároveň varoval pred dopadmi konania Západu. "Je to historická konfrontácia, z ktorej vyjdeme víťazne," citovali Asada libanonské médiá.

Atmosféra okolo Sýrie sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V tejto súvislosti sa vo štvrtok vyjadril aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý zatiaľ nepodporuje ozbrojený útok na Damask. Juhokórejský šéf organizácie žiada čas pre inšpektorov, ktorí v Sýrii preverujú okolnosti údajného použitia chemických zbraní. Pan potvrdil, že odborníci OSN zostanú v Sýrii do soboty rána a budú ho informovať o svojich nálezoch. Odhaduje sa, že útok by mohol byť najhorším chemickým od akcie niekdajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna spred 25 rokov v kuvajtskej dedine Halabdža. Zahynulo vtedy 5000 ľudí.

V Sýrii podľa Reportérov bez hraníc zomrela stovka žurnalistov

V Sýrii od začiatku občianskej vojny v marci 2011 zahynula približne stovka žurnalistov a mediálnych aktivistov. Dnes to podľa agentúry DPA oznámila organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Tá eviduje 25 mŕtvych novinárov a 67 zabitých takzvaných občianskych žurnalistov, teda miestnych obyvateľov, ktorí o konflikte informujú cez internet.

David Cameron
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Cameron: Útok na Sýriu je nemysliteľný v prípade silnej opozície v BR OSN

Britský premiér David Cameron dnes povedal, že je "nemysliteľné", aby Británia začala vojenskú operáciu proti Sýrii, aby ju potrestala za použitie chemických zbraní, ak by voči tomu bola silná opozícia v Bezpečnostnej rade OSN.

"Bolo by nemysliteľné podniknúť kroky, ak by v BR OSN bola ohromná opozícia," citovala ho agentúra Reuters. Premiér hovoril v parlamente, kde odpovedal na otázku, či by Británia presadzovala akciu aj v prípade silnej opozície v OSN.

Cameron dnes na osobitnom zasadnutí vyzval britský parlament, aby podporil návrh na vojenskú intervenciu v Sýrii, "v reakcii na jedno z najohavnejších použití chemických zbraní za storočie". "Nejde o podporu konkrétnej strane, o inváziu ani o zmenu režimu, ba dokonca ani o užšiu spoluprácu s opozíciou. Ide o rozsiahle použitie chemických zbraní a našu reakciu na vojnový zločin, o nič iné."

Prezident USA Barack Obama už v roku 2012 označil potenciálne použitie chemických zbraní vládou v Sýrii za takzvanú červenú čiaru, po ktorej prekročení sa bude Washington vážne zaoberať zásahom proti režimu v blízkovýchodnej krajine. Chemické zbrane boli údajne použité minulý týždeň a vyžiadali si stovky životov. Al-Asadova vláda to však poprela a obviňuje z útoku povstalcov, ktorých označuje za teroristov, a odmieta výzvy na odstúpenie.

Diplomatické riešenie takmer 30-mesačného konfliktu, ktorý si vyžiadal už viac ako 100-tisíc obetí, sa tak stále nepodarilo nájsť. Hovorí sa preto o útoku na sýrske ciele. Útok okrem USA podporujú aj Británia, Francúzsko či Turecko, opačný postoj prezentuje najmä Rusko spolu s Čínou a Iránom. Jednoznačnú podporu spomedzi veľkých krajín odmietli vysloviť aj Taliansko či Poľsko.

Asad: Sýria sa bude brániť proti akejkoľvek agresii, Irán: bude to druhý Vietnam

Sýrsky prezident Bašár Asad dnes v vyhlásil, že Sýria sa bude brániť proti akejkoľvek agresii. Reagoval na správy, že USA a ich spojenci pripravujú vojenskú operáciu proti Sýrii, ktorou ju chcú potrestať za údajný útok chemickými zbraňami.

"Hrozby priamej agresie voči Sýrii iba zvýšia naše odhodlanie brániť naše hlboko zakorenené princípy a nezávislú vôľu našich ľudí. Sýria sa bude brániť proti akejkoľvek agresii," citovala štátna televízia Asadove vyjadrenie k delegácii jemenských politikov.

Hlavný veliteľ vplyvných iránskych Revolučných gárd, Muhammad Alí Džáfarí v stredu v noci varoval, že americký vojenský útok na Sýriu "bude znamenať bezprostrednú deštrukciu Izraela" a stane sa "druhým Vietnamom" pre Ameriku. Džáfarí to uviedol v rozhovore pre iránsku tlačovú agentúru Tasnim, z ktorého dnes citovali iránske médiá.

Varoval USA, že riskujú zavlečenie do finančne nákladného a zdĺhavého boja, ak pristúpia k intervencii v Sýrii. "Sýria sa zmení na nebezpečnejšie a smrtonosnejšie bojisko ako vojna vo Vietname, v skutočnosti sa Sýria stane pre USA druhým Vietnamom," citovala ho agentúra Reuters.

Rumunsko dnes vyzvalo svojich občanov, "aby čo možno najskôr" opustili Sýriu cez Libanon, Jordánsko alebo Turecko. Ministerstvo zahraničných vecí vo svojom varovaní konštatovalo, že situácia v Sýrii sa rapídne zhoršuje a "panujú obavy z možného vypuknutia extrémneho násilia", keďže USA a ich spojenci naznačili, že pravdepodobne pristúpia k odvetnej vojenskej akcii proti Asadovi za údajné použitie chemických zbraní proti sýrskemu obyvateľstvu pri Damasku dňa 21. augusta. Informovala o tom agentúra Associated Press.

Francúzsko nalieha na politické riešenie sýrskej krízy

V Sýrii treba zastaviť zabíjanie a umožniť tým politické riešenie tamojšieho konfliktu. Povedal to dnes francúzsky prezident François Hollande, ktorý presadzuje posilnenie sýrskej opozície.

Ozbrojený zásah v Sýrii môže situáciu ešte zhoršiť, tvrdí Figeľ

Kresťanskí demokrati sú vážne znepokojení ohlásenými krokmi USA a ďalších krajín, ktoré zvažujú vojenskú intervenciu voči Sýrii bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN.

"Pokiaľ dôjde k ozbrojenému zásahu voči Sýrii zvonku bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN, bude to znamenať porušenie medzinárodného práva a nepomôže to stabilite a bezpečnosti v citlivom a nepokojnom regióne. Dôsledky intervencie bez výraznej podpory obyvateľstva a následný vývoj môžu byť pre stabilitu a bezpečnosť v Sýrii a v regióne dokonca horšie, než súčasný stav," tvrdí predseda KDH Ján Figeľ v stanovisku, ktoré poskytol hovorca KDH Matej Kováč.

KDH odmieta násilie režimu prezidenta Bašára Asada ako aj násilie moslimských povstalcov. Nepovažuje však za správne riešenie jednostranne zasiahnuť ozbrojenou silou a pomôcť tak niektorej strane konfliktu. "Ako dokazuje bolestná skúsenosť z irackej vojny, ktorá začala v roku 2003, jednostranné riešenia bez mandátu OSN neprinášajú jednoduché vyriešenie situácie. Obávame sa, že vývoj v prípade intervencie v Sýrii môže byť ešte zložitejší," myslí si Figeľ.

Sýrčania v Damasku si hromadia zásoby a hľadajú úkryt pred hroziacim útokom

Sýrčania v hlavnom meste Damask sa náhlivo pripravujú na zahraničný útok. Mnohí si robia zásoby, ďalší sa snažia nájsť strechu nad hlavou čo najďalej od prípadných vojenských terčov. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters, ktorá z bezpečnostných dôvodov nezverejnila meno reportéra.

Vo veľkomeste, v ktorom sú desiatky vojenských areálov včlenené medzi civilné obyvateľstvo, vládnu obavy, že Damask sa môže stať obzvlášť nebezpečným miestom. Západné veľmoci sa totiž pripravujú na prípadný vojenský úder, ktorý má byť reakciou na minulotýždňové použitie chemických zbraní pri Damasku. Tento chemický útok si údajne vyžiadal životy stoviek civilistov na predmestiach sýrskej metropoly.

Británia nebude zasahovať, kým sa nedozvie závery expertov OSN

Británia nepristúpi k vojenskému zásahu proti sýrskemu vládnemu režimu dovtedy, kým nebudú známe zistenia expertov OSN preverujúcich informácie o údajnom použití chemických zbraní v krajine. Uvádza sa to návrhu dokumentu, ktorý v stredu zverejnila britská vláda pred tým, ako chce o ňom nechať hlasovať parlament.

Zákonodarcovia by mali už vo štvrtok rozhodnúť o tom, ako bude Londýn reagovať na udalosti z minulého týždňa, keď údajne pri Damasku zahynuli stovky ľudí pri chemickom útoku zo strany provládnej armády. Británia podobne ako Spojené štáty či Francúzsko z masakry obviňuje režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, čo by mala odsúdiť aj rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN avizovaná premiérom Davidom Cameronom.

Stáli členovia rady sa dokumentu začali venovať už v stredu, rokovanie v New Yorku sa však skončilo bez akéhokoľvek náznaku, že by sa o ňom chystali v najbližšej dobe hlasovať. Súčasťou britského návrhu rezolúcie je aj prijatie "nevyhnutných opatrení" na ochranu civilistov.

Prípadná účasť Británie na vojenskom zásahu v Sýrii si bude podľa vlády vyžadovať opätovné hlasovanie parlamentu, pričom chce Londýn vynaložiť "najvyššie možné úsilie", aby si zabezpečil podporu zo strany Bezpečnostnej rady OSN. Predpokladá sa, že rezolúciu namierenú proti al-Asadovi budú podobne ako v minulosti vetovať Rusko a Čína.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu britskému náprotivkovi Williamovi Haguovi zopakoval, že pred akýmikoľvek opatreniami proti Sýrii je potrebné počkať na závery vyšetrovateľov OSN. Hague medzitým vyhlásil, že rokovania na pôde OSN budú pokračovať ešte niekoľko dní, zdôraznil však, že medzinárodné spoločenstvo má povinnosť konať aj v prípade, ak sa členovia nedohodnú.

Sýria: Západ dotlačil povstalcov k použitiu chemických zbraní

Sýrska vláda v stredu jednoznačne odmietla dôvody západných krajín, ktoré chcú zaútočiť na blízkovýchodnú krajinu v reakcii na údajný chemických útok spáchaný vládnym režimom. Podľa premiéra Váila Nádira al-Halkího sa Sýria v prípade útoku stane "hrobom dobyvateľov", tamojšia armáda totiž podľa neho "agresorov prekvapí".

Podľa jeho slov "kolonialistické hrozby Západu krajinu nezastrašia, keďže je tu vôľa sýrskeho ľudu, ktorý nebude akceptovať ponižovanie". K jeho slovám sa pridal aj námestník ministra zahraničných vecí Fajsal al-Mikdád, podľa ktorého predstavitelia Západu minulý týždeň dotlačili povstalcov k použitiu plynu sarín a následne to hodili na vládu v záujme vytvorenia zámienky na ozbrojený útok.

"Západné krajiny počnúc USA vytvárajú falošné scenáre a fiktívne alibi v záujme zásahu v Sýrii," povedal premiér, ktorého nadviazal al-Mikdád. "Teroristické skupiny použili sarín na niekoľkých miestach krajiny a to za podpory Američanov, Britov a Francúzov. Toto nabádanie musí prestať, pretože obranou teroristov spôsobia čoskoro použitie týchto ich chemických zbraní proti ľudom v Európe."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu