Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Británia a USA budú naďalej spolupracovať, tvrdí Cameron

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN/ISTANBUL/BAGDAD - Britský premiér David Cameron povedal, že hovoril s prezidentom USA Barackom Obamom. Podľa jeho slov sa dohodli, že britsko-americká spolupráca bude pokračovať aj po rozhodnutí Británie nepodporiť vojenskú akciu v Sýrii.

Obama podľa Camerona zdôraznil, ako si cení ich pevného priateľstva a "silného, trvácneho a hlbokého osobitného vzťahu medzi ich krajinami". "Dohodli sa, že ich spoluprácu v medzinárodných záležitostiach bude v budúcnosti pokračovať a obaja zopakovali svoje odhodlanie nájsť politické riešenie sýrskeho konfliktu tým, že dajú všetky strany (konfliktu) dokopy," uviedol hovorca Camerona po vyhlásení, ktoré citovala agentúra Reuters.
      
Obama diskutoval v piatok telefonicky o Sýrii aj s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom v snahe získať čo najširšiu diplomatickú podporu pre prípadnú vojenskú akciu v odvetu za sýrsky chemický útok, pri ktorom podľa amerických tajných služieb prišlo 21. augusta o život 1429 ľudí.
      
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v piatok povedal, že akákoľvek medzinárodná vojenská intervencia v Sýrii by mala mať za cieľ ukončenie vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada.
      
"Nemôže to byť 24-hodinová bleskovka," povedal reportérom na recepcii v prezidentskom paláci v Ankare. "To, na čom záleží, je zastaviť krviprelievanie v Sýrii a oslabiť režim tak, aby sa vzdal," dodal.
      
Iracká šiitska strešná militantná skupina v piatok varovala, že zaútočí na americké záujmy v Iraku a regióne, ak Washington bude trvať na vojenskej intervencii proti Sýrii. Niektorí jej členovia ktorí prešli do susednej Sýrie, kde bojujú po boku síl verných Asadovi. Asad je z alawitskej sekty, ktorá je odnožou šiitskeho islamu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu