Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Masaker v Sýrii: Fotky ukazujú mŕtve deti po útoku chemickými zbraňami!

Aktivisti obviňujú armádu z chemického útoku pri Damasku Zobraziť galériu (10)
Aktivisti obviňujú armádu z chemického útoku pri Damasku (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Intenzívne boje v okolí sýrskeho hlavného mesta Damask si údajne v stredu vyžiadali mnoho mŕtvych a zranených, ktorí sa podľa miestnych aktivistov stali obeťami chemického útoku.

Exilová Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv uviedla, že "sily (vládneho) režimu po polnoci vystupňovali vojenské operácie v zónach Východná a Západná Ghúta", kde nasadili lietadlá a raketomety, pričom po sebe zanechali "niekoľko desiatok mŕtvych a zranených".

Takzvané koordinačné výbory združujúce sýrskych protivládnych aktivistov medzitým informovali o použití "jedovatého plynu zločineckým režimom v niektorých častiach Západnej Ghúty", kde podľa nich zahynuli stovky ľudí.

O "príšernej masakre spáchanej silami režimu pomocou jedovatého plynu" informuje prostredníctvom videí na portáli YouTube aj ďalšie protivládne zoskupenie vystupujúce pod názvom Všeobecná komisia sýrskej revolúcie.

Podľa vyhlásenia koordinačných výborov útok "viedol k uduseniu detí a preplneniu poľných nemocníc stovkami obetí za mimoriadneho nedostatku zdravotníckeho materiálu". Aktivisti dodávajú, že oblasť "po chemickom útoku ostreľovali z lietadiel" a medzi obeťami sú "celé rodiny".

Správy o chemickom útoku v husto osídlenej oblasti sa objavili len dva dni po tom, ako začali podobné hlásenia v Sýrii preverovať inšpektori Organizácie Spojených národov. Jej generálny tajomník Pan Ki-mun v pondelok vyhlásil, že trvá na neobmedzenom prístupe inšpektorov na všetky miesta, kde v rámci občianskej vojny údajne došlo k použitiu chemických zbraní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu