Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

USA sa pripravuje na zásah proti Sýrii: Vojnové lode a posilnenie armády!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké námorníctvo posilňuje svoju prítomnosť v Stredozemnom mori v súvislosti s eskalujúcou občianskou vojnou v Sýrii. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z amerického rezortu obrany.

Na základe rozkazu veliteľa americkej šiestej flotily v Stredomorí neplánovane zostane raketový torpédoborec USS Mahan, ktorý sa mal po ukončení stanovenej misie vrátiť na domovskú základňu v USA. Pentagón tak bude mať v oblasti už štyri vojnové lode vybavené riadenými strelami s plochou dráhou letu.

Zdroj z Pentagónu však zdôraznil, že námorníctvo zatiaľ nedostalo žiadne rozkazy týkajúce sa prípadnej vojenskej operácie voči Sýrii.

Šéf Pentagónu Chuck Hagel krátko po zverejnení tejto informácie naznačil, že sa námorníctvo pripravuje na akékoľvek rozhodnutie prezidenta USA Baracka Obamu ohľadne Sýrie. Opatrenia súvisia s údajným stredajším chemických útokom sýrskej armády voči civilistom, ktorý si podľa tamojšej opozície vyžiadal 500-1000 obetí.

Podľa Hagela Obama požiadal jeho ministerstvo, aby mu predložilo možné alternatívy ďalšieho postupu ohľadne Sýrie. "Ministerstvo obrany má zodpovednosť poskytnúť prezidentovi možnosti pre všetky eventuality. A to vyžaduje umiestnenie našich síl, našich prostriedkov, aby sme boli schopní realizovať rôzne alternatívy, pre akúkoľvek z nich sa prezident rozhodne," povedal Hagel novinárom počas letu do Malajzie.

Súčasne spresnil, že zatiaľ nedošlo k žiadnym presunom jednotiek ani vojenskej techniky. Podľa agentúry Reuters Washington momentálne zvažuje ohľadne Sýrie viacero možností, od pritvrdenia diplomatického tlaku na Damask až po prípadné útoky z mora riadenými strelami s plochou dráhou letu, pričom žiadne rozhodnutie vo veci ešte nepadlo.

O ďalšom postupe sa budú radiť členovia Obamovho bezpečnostného tímu na zasadnutí v Bielom dome počas tohto víkendu, pravdepodobne aj za účasti samotného prezidenta. Nateraz nie je jasné, či konečné rozhodnutie padne už na tomto stretnutí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu