Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Sýrii to vrie: Veľmoci sú znepokojené z údajného chemického útoku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON / MOSKVA - Americký prezident Barack Obama dnes uviedol, že medzinárodné spoločenstvo musí zistiť viac o tom, či pri konflikte v Sýrii boli použité chemické zbrane. V rozhovore pre televíziu CNN tiež vyzval vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby umožnila úplné vyšetrovanie.

"Čo sme videli, naznačuje, že je to jasne veľká udalosť vyvolávajúca veľké znepokojenie," povedal Obama v súvislosti s obvineniami opozície, že sýrska armáda tento týždeň pri útoku pri Damasku použila jedovatý plyn. USA sa prostredníctvom OSN snažia dosiahnuť, aby sýrska vláda umožnila vyšetrovanie miesta údajného chemického útoku, uviedol Obama. Spoluprácu však podľa neho vzhľadom na konanie Damasku v minulosti neočakávajú.

Obama dodal, že obete i finančné náklady pokračujúcej vojny v Afganistane poukazujú na potrebu dávať si pozor na to, aby sa nepostupovalo vpred prirýchlo. "Predstava, že USA môžu nejako vyriešiť niečo, čo je zložitým problémom medzi náboženskými skupinami vnútri Sýrie, je niekedy zveličená," vyhlásil.

Británia sa domnieva, že Asadove sily sú zodpovedné za útoky chemickými zbraňami na povstalcami ovládaných predmestiach Damasku, uviedol dnes britský minister zahraničných vecí William Hague. Sýrska vláda podľa neho "niečo skrýva".

"Viem, že niektorí ľudia vo svete by radi povedali, že toto je nejaká konšpirácia vytvorená opozíciou v Sýrii. Myslím si, že pravdepodobnosť toho je mizivo malá, a preto sa domnievame, že je to chemický útok Asadovho režimu," vyhlásil Hague.

Šéf britskej diplomacie tiež varoval, že inšpektori OSN musia dostať rýchlo prístup k miestu údajného útoku, pretože dôkazy by mohli byť znehodnotené alebo ukryté zodpovednými. Británia preto plánuje ešte na dnes naliehavé rozhovory s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom, ministrom zahraničných vecí USA Johnom Kerrym a šéfom katarskej diplomacie.

Rusko vyzýva sýrsku vládu na spoluprácu

Rusko vyzýva sýrsku vládu, aby spolupracovala s expertnou misiou OSN a umožnila jej vyšetriť údajné použitie chemických zbraní vojakmi vernými prezidentovi Bašárovi Asadovi. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Moskva a Washington mali často na situáciu v Sýrii protichodné názory, ale moskovské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom dnešnom vyhlásení uviedlo, že šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov a jeho americký náprotivok John Kerry sa vo štvrtok v telefonickom rozhovore zhodli na nutnosti údajný stredajší chemický útok objektívne vyšetriť.

Rusko je v sýrskej občianskej vojne najväčším zahraničným spojencom prezidenta Asada. Jeho ministerstvo zahraničných vecí teraz vyzýva vzbúrencov, aby zaručili bezpečný priebeh misie OSN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu