Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prípad slovenského tyrana, ktorého brutalita vydesila USA: Šokujúci zvrat na súde!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: wvmetronews.com)

CHARLESTON - Obrat o 180 stupňov. Ešte pred rokom čelil rodený Slovák Peter Lizoň (38) vážnym obvineniam z trýznenia a mučenia vlastnej manželky Stephanie (43) na farme v západnej Virgínii a dnes, oslobodený od všetkých žalôb, žije ten istý pár ako šťastná rodinka dokonca aj s čerstvo narodeným prírastkom, ktorému dali meno Božena.

Tomu sa povie nečakaný zvrat. Zatiaľ čo minulé leto bol Lizoň zdrvený z 10-ročného trestu, ktorý mu za brutálne týranie a väznenie Stephanie hrozil, dnes sa môže zoširoka usmiať, pretože súd všetky obvinenia stiahol. Svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že údajne mučená manželka zmenila svoju výpoveď a všetko poprela. Od minulého roka tiež odmieta spolupracovať s prokurátormi.

Fotografie doráňanej ženy, ktorú mal týrať vlastný manžel, tak po roku vystriedali snímky šťastného manželského páru držiaceho v náručí novonarodené dieťatko. Stephanie Petrovi ich spoločnú dcérku, ktorú pomenovali Božena, mala možnosť slobodne ukázať až v pondelok, kedy bol manželom definitívne zrušený zákaz styku. "Je to skvelý pocit vedieť, že obvinenia boli stiahnuté. Čakali sme na to veľmi veľmi dlho," vydýchla si Stephanie.

Z manžela tyrana po roku milujúci otec.
Zobraziť galériu (4)
Z manžela tyrana po roku milujúci otec.  (Zdroj: wvmetronews.com)

Šťastná rodinka

Na usmiatych tvárach Petra a Stephanie ani zďaleka nepoznať, čím si za posledné mesiace prešli. Stephanie asi pred rokom ušla do krízového centra, kde jednej z pracovníčok opísala peklo, akým mala po boku manžela prechádzať dlhé desaťročie.  Peter ju mal biť, mučiť, páliť na tele a správať sa k nej ako k otrokovi. Lizoňa vtedy zatkli a obvinili z domáceho násilia a ublíženia na zdraví, za čo mu hrozilo 10 rokov. Po roku však nastal šokujúci zvrat.

Lizoň pred rokom na súde.
Zobraziť galériu (4)
Lizoň pred rokom na súde.  (Zdroj: SITA)

Obvodný súd v Jackson County však nedávno všetky obvinenia stiahol. Lizoňov advokát tvrdí, že s rozsudkom sa čakalo príliš dlho a pôvodný žalobca, ktorý obvinenia vzniesol, sa dostal do konfliktu záujmov. "Je to dobrý pocit, mať konečne túto prekážku za sebou. Čaká nás však ešte dlhá cesta, kým všetko definitívne ukončíme," povedal Lizoň. Prokurátor Craig Tatterson nevylučuje že v budúcnosti môžu padnúť nové obvinenia a upozorňuje, že celý prípad je naďalej vo vyšetrovaní.

Tatterson tiež dodal, že obvinenia boli stiahnuté pre nedostatok dôkazov a tiež neochotu Stephanie spolupracovať s prokurátormi. Podľa neho sa manželský pár stal obeťou prílišnej horlivosti v trestnom stíhaní podloženom príbehmi ľudí, ktorí Lizoňovcov vôbec nepoznajú. Peter bol do posledného pojednávania v domácom väzení a mohol ho opustiť iba v deň, kedy mu Stephanie porodila malú Boženku.

Prípad sadizmu, ktorý šokoval USA

Prípad, ktorý upútal pozornosť amerických médií, sa dostal na svetlo sveta v júli 2012, keď Lizoňova manželka Stephanie ušla pred domácim peklom do krízového centra. Tam svoj smutný príbeh vyrozprávala cudzej žene, ktorá zalarmovala políciu. Sadistické monštrum Lizoň, ako ho v médiách označovali, malo manželku nielen surovo biť, ale aj väzniť v pivnici v putách a páliť žehličkou a panvicou na prsiach a chrbte.

Peklo sa malo odohrávať v tomto domčeku na farme.
Zobraziť galériu (4)
Peklo sa malo odohrávať v tomto domčeku na farme.  (Zdroj: SITA)

Z manželky si údajne spravil otroka a vždy keď vstupoval do miestnosti, musela pred ním kľačať. Stephanie dokonca pri jednej z bitiek mala prísť o dieťa, ktoré našli zakopané na rodinnej farme. Druhé dieťa, ktoré s tyranom splodila, v krutých podmienkach prežilo, no údajne sa mu nikdy nedostalo riadnej lekárskej starostlivosti.

Tamojšia polícia podobný prípad jakživ nezažila. "Ide o desaťkrát horší prípad domáceho násilia, než s akým sa bežne stretávame. Zjavne to presahuje kategóriu zneužívania a zlého zaobchádzania. Ja by som to nazval mučením," povedal vtedy zástupca miestneho šerifa Tony Boggs. Keď stál Lizoň v lete prvýkrát pred súdom, týraná Stephanie svoju výpoveď zmenila a manžela si zastávala. Súd jej však neuveril a Američana poslal za mreže, odkiaľ putoval do domáceho väzenia. Obvinenia boli stiahnuté rok po prepuknutí prípadu pre nedostatok dôkazov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu