Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ruský minister bráni zákon o homosexuáloch, za porušenie tisícová pokuta i basa

Vitalij Mutko
Vitalij Mutko (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský minister športu, cestovného ruchu a mládeže Vitalij Mutko dnes bránil kontroverzný zákon o zákaze propagácie homosexuality, ktorý začiatkom leta schválil ruský parlament. Moskve podľa neho ide len o ochranu mladých ľudí, uviedol Mutko podľa agentúry RIA Novosti na tlačovej konferencii pri príležitosti ukončenia majstrovstiev sveta v atletike. Propagáciu homosexuality minister prirovnal k propagácii alkoholizmu či drog.


"Už som to niekoľkokrát opakoval a ešte raz to objasním, tento zákon neodoberá práva žiadnemu občanovi, či už ide o atléta, iného z účastníkov, organizátora či nejakého z ďalších hostí, ktorí prídu do Ruska," vyhlásil Mutko. Legislatíva, kvôli ktorej sa už objavili hlasy vyzývajúce k bojkotu olympiády v Soči budúci rok, má vraj len ochrániť mladú generáciu Rusov. Zákon "trestá osoby, ktoré navádzajú maloletého k nadviazaniu netradičných sexuálnych vzťahov". Ruské úrady majú v pláne ešte upresniť, čo presne si pod tým predstavujú. Miestne ministerstvo vnútra sa ale už nechalo počuť, že bude dodržiavanie zákona dôsledne sledovať práve počas olympijských hier. 

"Chceme chrániť našu mladú generáciu, ktorej duša sa ešte len formuje," uviedol ruský minister športu. "Chceme ich chrániť proti propagande alkoholizmu, drog a netradičných sexuálnych vzťahov. Až vyrastú a budú dospelí, budú si môcť sami určiť, čo chcú," dodal Mutko. 

Za porušenie zákona môže hroziť pokuta až 100.000 rubľov (približne 2.400 eur), až 15 dní väzenia či vyhostenie z krajiny. 

Kontroverzia sa nevyhla aj terajšiemu šampionátu, počas ktorého ruská skokanka Jelena Isinbajevová najprv zákon údajne bránila, potom sa ale nechala počuť, že boli jej slová zle pochopené. Švédska výškarka Emma Greenová-Tregarová si zase na podporu homosexuálov nafarbila nechty na dúhovo. O dva dni neskôr si ich ale musela prelakovať, pretože jej bolo oznámené, že porušila pravidlá: počas súťaží sú zakázané akékoľvek komerčné a politické gestá. 

K spornej legislatíve sa cez víkend vyjadril aj šéf Medzinárodného olympijského výboru Jacques Rogge, ktorý pred viac ako týždňom požiadal ruskú vládu o detailné vysvetlenie, ako chce ruská strana počas zimnej olympiády v Soči dodržiavanie zákona vymáhať."Olympijské hry sú určené pre všetkých, bez ohľadu na sexuálnu orientáciu," uviedol Rogge v rozhovore pre berlínsky denník Der Tagesspiegel. "Sme proti akémukoľvek kroku, ktorý by tento princíp ohrozil," dodal. Ruské úrady ho vraj ubezpečili, že sa zákon účastníkov zimnej olympiády nijako nedotkne.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu