Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V ČR sa začal proces s distributérmi pančovaného alkoholu: Hrozí im 15 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

OSTRAVA - Prvý verejný proces, ktorý súvisí s metanolovou aférou v Českej republike, sa začal v utorok a bude až do piatka pokračovať v Ostrave. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Z trestného činu všeobecného ohrozenia obžalovaní priekupníci Petr H. a Marek Ž. z okolia Karvinej obchodovali s pančovaným alkoholom, ktorý zavinil úmrtie jedného človeka a otravu ďalších osôb. Viacerí z nich budú mať niektoré doživotné následky. Niektorí z poškodených požadujú odškodnenie vo výške dvoch miliónov Kč.

Štátny zástupca David Bartoš dnes pripomenul, že obchodovanie dvojice prebiehalo už v čase, keď v dôsledku pančovaného alkoholu umierali ľudia v ČR, vrátane Moravskosliezskeho kraja. Jeden z obžalovaných si v tom čase zohnal 77 litrových balení neokolkovaného alkoholu obsahujúceho 50-percentný podiel metanolu, ktoré mohli pripraviť o život aj 300 ľudí.

Tieto fľaše predal druhého z obžalovaných, ktorý ich dal svojmu známemu. Ten so známymi spoločne popíjal, avšak jeden z nich následnú otravu neprežil, ďalší štyria mali vážne zdravotné problémy. Tie dnes popisovali v súdnej sieni.

Samotní obžalovaní zvaľujú vinu jeden na druhého. Obom im hrozí trest až 15 rokov väzenia, v rámci metanolovej aféry ide však podľa znalcov problematiky skôr o menších distributérov, ktorých prepojenie s hlavnou vetvou metanolovej mafie sa doteraz nepodarilo konkretizovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu