Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Drsná spoveď z vlaku smrti: Rodičia s bábätkom zázrakom prežili obrovskú tragédiu!

Yesica Castrová s rodinou – manželom Danielom, dcérou Teresitou a synom Carlosom.
Yesica Castrová s rodinou – manželom Danielom, dcérou Teresitou a synom Carlosom. (Zdroj: telegraph.co.uk)

SANTIAGO DE COMPOSTELA – Teresita Castrová je zrejme najmladším z pasažierov, ktorí prežili stredajšie vlakové nešťastie na severozápade Španielska. Má len šesť týždňov a jej matka Yesica je presvedčená, že celá rodina vyviazla len zázrakom. Hovorila s ňou madridská korešpondentka britského denníka The Telegraph.

Pri nešťastí, označovanom za najtragickejšie v Španielsku za posledných 70 rokov, prišlo o život 78 ľudí.

"Musel nad nami byť anjel strážny," povedala Yesica Castrová. Vlak sa vrútil do zákruty príliš vysokou rýchlosťou a vykoľajil sa vo chvíli, keď pani Castrová dosadala späť na sedadlo v prvej triede vagónu, ktorý bol tesne pred zadnou lokomotívou. Predtým s plačúcou Teresitou chodila medzi sedadlami v snahe dieťa uspať.

Sedemročný syn Carlos sedel naproti otcovi Danielovi a hral sa s hračkou dinosaura. Pani Castrová chcela dcéru uložiť do kolísky naproti svojmu sedadlu, keď vlak vykoľajil. "Presne vo chvíli, keď som si sadla, vošiel vlak do zákruty a vyletel z koľají. Keby sa to stalo sekundu predtým, zrazilo by ma to aj s ňou na zem, keby sekundu potom, bola by Teresita potlačená," povedala matka. Po celú dobu držala dieťa v náručí, takže dievčatko vyviazlo len s malou odreninou na nohe.

Daniel si spomína len na hrobové ticho po náraze a na to, že bol presvedčený, že o rodinu prišiel. "Potom som počul dcérin plač, synovo volanie a nárek manželky a vedel som, že žijú," povedal. Najskôr našiel Carlosa a potom vyslobodil manželku, ktorá ležala na boku, zavalená batožinou medzi sedačkami a stolíkom.

Ich vagón zostal vklinený u oporných múrov pri trati a odtrhol sa od zadnej lokomotívy, ktorá začala horieť. Rodine sa podarilo dostať sa cez trosky ostatných vagónov von a počkať na sanitku. "Bola to nepredstaviteľne hrozná scéna. Ľudia sa pohybovali ako zombie. Ležali tam pokrútené telá, niektoré vklinené pod vagóny, iné v oknách v snahe dostať sa von. Ľudia volali o pomoc, všade bola krv," rozprávala Yesica.

Jej muž ľutuje, že nebol schopný pomôcť ostatným, pretože sa snažil najprv sa postarať o rodinu. Spomína iba na starého muža, ktorý po náraze sedel v šoku na sedadle. "Vzchopte sa, musíme všetci von, alebo tu úhoríme," povedal mu. Čo sa s ním nakoniec stalo, ale nevie.

Carlos o zážitku nehovorí, má desivé sny a nechce byť sám, takže teraz spáva s rodičmi. "Stratil som dinosaura, myslím, že už ho nenájdem. Bol veľký a žltý, mal sme ho len krátko," hovorí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu