Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Španieli robia opatrenia: Po tragickej havárii preverujú bezpečnosť na tratiach

Nehoda vlaku, pri ktorej zahynulo 79 ľudí
Nehoda vlaku, pri ktorej zahynulo 79 ľudí (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielsko preveruje bezpečnosť svojej železničnej siete po minulomesačnej tragickej havárii vlaku v severozápadnom regióne Galícia, pri ktorej zahynulo 79 ľudí. Informovala o tom dnes ministerka verejných prác a dopravy Ana Pastorová, na ktorú sa odvolávala agentúra Reuters.

Vina za vykoľajenie vlaku v ostrej zákrute v okrajovej štvrti severozápadného pútnického mesta Santiago de Compostela sa pripisuje neprimeranej rýchlosti a ľudskej chybe.
      
Nehoda však vyvolala pochybnosti o signalizačných a bezpečnostných systémoch siete vysokorýchlostných vlakov v Španielsku.
      
Ministerka Pastorová uviedla pred parlamentným výborom, že najala kontrolórov, ktorí majú preveriť a prehodnotiť maximálnu povolenú rýchlosť na každom úseku španielskej železničnej siete, aby sa zabránilo ďalším takýmto tragédiám.
      
"Preskúmame všetky predpisy a zariadenia, tabuľky s obmedzeniami rýchlosti, všetko," povedala Pastorová.
      
Železničná sieť v Španielsku je kombináciou tratí, ktoré sú výlučne vysokorýchlostné so sofistikovanými bezpečnostnými mechanizmami, a konvenčných tratí - také je aj miesto nehody v Santiagu, kde sa nachádzajú menej vyspelé signály pre automatické brzdenie.
      
Niektoré vysokorýchlostné vlaky teda využívajú oba druhy železničných tratí a rušňovodiči musia často prechádzať z jedného systému na druhý.
      
Španielsko za vyše 20 rokov investovalo do vybudovania druhej najväčšej siete vysokorýchlostných vlakov na svete 45 miliárd eur a krajina aj napriek ekonomickej stagnácii a veľkej diere v rozpočte v jej rozširovaní pokračuje.
      
Francisco Garzón (52), ktorý 24. júla riadil havarovaný vlak, bol obvinený zo zabitia z nedbalosti. Z väzby ho prepustili, na súdny proces čaká na slobode.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu