Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čínske vojenské lietadlo preletelo blízko južných ostrovov Japonska

Senkaku
Senkaku (Zdroj: SITA)

TOKIO - Japonsko dnes vyslalo do vzduchu svoje stíhačky po tom, ako čínske vojenské lietadlo po prvý raz preletelo cez medzinárodný vzdušný koridor neďaleko japonských južných ostrovov, čo krajina vyhodnotila ako znak námornej expanzie Číny v danej oblasti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa japonského ministerstva obrany čínske lietadlo včasného varovania typu Šan-fej Y-8 okolo poludnia miestneho času preletelo cez vzdušný priestor medzi hlavným ostrovom prefektúry Okinava a menším ostrovom Mijako. Neskôr trasu zopakovalo v opačnom smere od Tichého oceánu.

"Som presvedčený, že ide o zámer Pekingu rozšíriť svoju námornú expanziu," povedal novinárom šéf japonského rezortu obrany Icunori Onodera. Čínska strana sa k udalosti zatiaľ nevyjadrila.

Diplomatické vzťahy medzi oboma krajinami sa v uplynulom roku zhoršili ohľadom územných sporov o neobývané ostrovy ležiace vo Východočínskom mori, ktoré sú v japončine známe ako Senkaku a v čínštine ako Tiao-jü-tchaj.

Situácii neprospieva ani skutočnosť, že japonský premiér Šinzó Abe so svojou stranou v nedeľu jednoznačne zvíťazil vo voľbách do hornej komory parlamentu. Abe prisľúbil, že bude zastávať tvrdý postoj v otázke riešenia územných sporov s Čínou. Zároveň však zdôraznil, že jeho krajina je otvorená dialógu.

Vody okolo predmetných ostrovov, z ktorých tri Japonsko vlani v septembri odkúpilo od súkromného majiteľa, sú bohaté na výskyt rýb a predpokladá sa, že tamojšie morské dno skrýva obrovské zásoby ropy a zemného plynu. Odvtedy sa v oblasti pohybujú hliadkové lode a lietadlá obidvoch štátov. Situácia vyvoláva obavy z neúmyselného stretu, ktorý by mohol vyústiť do širšieho vojnového konfliktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu