Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

K ostrovom Senkaku sa priblížilo čínske lietadlo: Japonsko vyhlásilo pohotovosť!

Senkaku
Senkaku (Zdroj: SITA)

TOKIO - Japonsko uviedlo dnes do pohotovosti svoje bojové stíhačky F-15 Eagle po tom, ako radary zamerali čínske lietadlo, blížiace sa k sporným ostrovom Senkaku, ktoré si okrem Tokia nárokuje aj Čína a Taiwan. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie tamojšej vlády.

Vrtuľový stroj typu Harbin Y-12 patriaci čínskej vláde letel približne 140 kilometrov severne od Tokiom spravovaného súostrovia, potvrdilo japonské ministerstvo obrany. Neobývané ostrovy ležiace zhruba 300 kilometrov od čínskeho pobrežia sú v Číne známe ako Tiao-jü-tao a v taiwančine ako Tiao-jü-tchaj.

Išlo o prvý prípad japonskej pohotovosti od konca novembra, keď Peking vyhlásil vzdušnú obrannú identifikačnú zónu (ADIZ) nad rozľahlou oblasťou Východočínskeho mora, vrátane súostrovia Senkaku. Tento krok kritizovali okrem Japonska aj Južná Kórea a Spojené štáty.

Čínske opatrenie ustanovuje, že cudzie lietadlá vstupujúce do ADIZ sa musia povinne identifikovať a poskytnúť svoje letové údaje.

Štvorica čínskych prieskumných plavidiel sa dnes priblížila do oblasti, ktorú Japonsko považuje za svoje teritoriálne vody, siahajúce 22 kilometrov od sporných ostrovov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu