Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Moslimský Hitler (90) dostal 90 rokov väzenia

Ghulám Azám
Ghulám Azám (Zdroj: SITA)

DHÁKA - Bangladéšsky špeciálny súd v pondelok poslal iniciátora vojnových zločinov z čias konfliktu s Pakistanom Ghuláma Azáma na 90 rokov do väzenia. Niekdajšieho šéfa opozičnej strany Džamáat-e-Islámí uznali vinným z piatich zločinov spáchaných začiatkom 70. rokov.

Súd tak nevyhovel prokuratúre, ktorá ho dokonca prirovnala k nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi, keďže údajne bol architektom zverstiev. Štátny zástupca žiadal pre 90-ročného, dnes politicky neaktívneho Azáma trest smrti. Oznámeniu verdiktu voči duchovnému lídrovi islamistov predchádzali mohutné násilnosti v uliciach viacerých miest.

Tamojší súd ešte v marci vyriekol trest smrti pre radikálneho kazateľa Delvára Hosajna Sajídího, ktorého uznal vinným z viacerých zločinov spáchaných počas vojny o nezávislosť v roku 1971. Sedemdesiattriročného Sajídího ako tretieho islamistu v poradí uznali vinným a odsúdili za zabíjanie, znásilňovanie, podpaľačstvo, rabovanie ako aj za nútenia miliónov hinduistov konvertovať počas vojny za nezávislosť Bangladéša na islam.

Verdikty otvorili staré rany v rozdelenej krajine, čo islamisti považujú za "hon na čarodejnice". Vláda ich lídrov však označuje za členov propakistanských milícií zodpovedných za vraždenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu