Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Európsky parlament ostro odsúdil americkú špionáž

Dátove centrum NSA
Dátove centrum NSA (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Európsky parlament dnes ostro odsúdil údajnú špionáž Spojených štátov v úradoch Európskej únie vo Washingtone a v Bruseli, nevyzval však na pozastavenie rokovaní o voľnom obchode medzi EÚ a USA. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Europarlament sa rozhodol začať vlastné vyšetrovanie niekoľko hodín po tom, čo José Manuel Barroso ako predseda Európskej komisie oznámil, že komisia prešetrí obvinenia spoločne s americkými partnermi. Barrosovo vyhlásenie prišlo práve v čase, keď prebiehali rokovania s USA o takzvanom Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP).

"Sme oddaní rozhovorom o TTIP, avšak súčasne očakávame, že pracovné skupiny EÚ-USA budú analyzovať činnosť tajných služieb, získavanie špionážnych informácií a takisto otázku súkromia a ochrany údajov," povedal Barroso v stredu v Berlíne.

Rokovania o voľnom obchode medzi EÚ a USA sa majú začať v pondelok 8. júla vo Washingtone. Tento časový plán bol však na krátky čas spochybnený, keď bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden zverejnil tvrdenia o rozsiahlej americkej špionáži vykonávanej v rámci tajného programu PRISM.

Pracovné skupiny budú tvoriť odborníci z eurokomisie a spravodajských služieb z členských štátov, vysvetlil Barroso. Na americkú stranu bude podľa očakávania dozerať minister spravodlivosti USA Eric Holder.

Rozhovory o voľnom obchode medzi EÚ a Spojenými štátmi však priamo nezávisia od výsledku vyšetrovaní špionážnej kauzy, uviedla hovorkyňa eurokomisie Pia Ahrenkildeová. "V súčasných súvislostiach je dôležité, aby tieto procesy napredovali súbežne," povedala hovorkyňa a dodala: "Takáto závislosť tam nie je."

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu večer diskutovala o obvineniach zo špionáže v telefonáte s americkým prezidentom Barackom Obamom. Merkelová privítala nedávny Obamov sľub, že poskytne všetky informácie týkajúce sa tvrdení o americkej špionáži. Obaja lídri sa však zhodli, že v pondelok by sa zároveň s rokovaniami o voľnom obchode mali začať aj rozhovory EÚ a USA o špionážnej kauze.

Lídri sa takisto dohodli, že v najbližších dňoch sa uskutoční stretnutie na vysokej úrovni, na ktorom sa zúčastnia nemeckí a americkí bezpečnostní predstavitelia. Nemecko reagovalo na obvinenia z americkej špionáže obzvlášť ostro, keďže sledovanie je tam politicky citlivou záležitosťou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu