Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Briti údajne tajne špehujú telefóny a internet!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Britská spravodajská služba GCHQ prevádzkuje dosiaľ utajovanú špionážnu základňu na Blízkom východe s cieľom zachytávať a spracovávať telefonáty a internetové dáta z regiónu v záujme západných tajných služieb. Informovali o tom dnes britské noviny The Independent.

Základňa je okrem iného schopná napojiť sa na podmorské optické káble prechádzajúce cez región a získavať z nich údaje. Informácie potom filtrujú a odovzdávajú do sídla GCHQ v západnom Anglicku a poskytujú tiež americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA).

Britská vláda tvrdí, že základňa je kľúčovým prvkom v boji proti terorizmu a vytvára veľmi dôležitý systém "skorého varovania" pred možnými útokmi po celom svete. Denník The Independent nezverejnil presné miesto, kde sa základňa nachádza. Informácie o nej sú však v tajných dokumentoch, ktoré získal od NSA a poskytol novinárom bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden.

Správy britských novín The Guardian o týchto dokumentoch z posledných mesiacov vyvolali ich spor s vládou v Londýne, pričom bezpečnostní experti GCHQ dohliadali na zničenie pevných diskov obsahujúcich uniknuté údaje.

Operácia zhromažďovania údajov na Blízkom východe patrí k internetovému projektu za miliardu libier, ktorý GCHQ stále buduje. Ide o súčasť sledovacieho a monitorovacieho systému s krycím názvom Tempora, ktorého širším cieľom je celosvetové zachytávanie digitálnej komunikácie.

Zdroje zo spravodajských služieb popreli, že by zámerom bolo celoplošné zhromažďovanie všetkej komunikácie, a zdôraznili, že operácie je zameraná na oblasti bezpečnosti, terorizmu a organizovaného zločinu, dodáva The Independent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu