Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mandelov zdravotný stav sa nezlepšuje: Modlitby jeho sympatizantov pokračujú

Nelson Mandela
Nelson Mandela (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG - Zdravotný stav bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu je stále kritický, ale stabilizovaný, uviedol dnes hovorca juhoafrického prezidenta Mac Maharaj.

Pred klinikou v Pretórii, kde je Mandela hospitalizovaný od 8. júna, sa počas víkendu schádzali ľudia, ktorí prinášali pohľadnice, kvety, hračky a modlili sa za Mandelu. V mnohých chrámoch v JAR sa v noci nadnes konali modlitebné zhromaždenia.

Mandelova dcéra Zindzi dnes v rozhovore pre britskú televíziu ITN uviedla, že jej otec, hoci je chorý, rozhoduje o svojom živote sám. 

Zindzi, ktorá poskytla rozhovor spoločne so svojou matkou Winnie Madikizela-Mandelovou, kritizovali verejnú debatu o tom, či rodina má alebo nemá rozhodovať o udržiavaní exprezidenta pri živote. Zindzi zdôraznila, že od rodiny nič nezávisí. "Je to medzi ním a Stvoriteľom," dodala. 

Mandelova bývalá manželka Winnie zasa odsúdila špekulácie verejnosti a médií a označila ich za necitlivé útoky. Winnie sa s Mandelom rozviedla v roku 1996 po 38 rokoch manželstva, z ktorých 27 strávil vo väzeniach za svoj boj proti rasizmu a vláde belošskej menšiny.

"Poznám ho veľmi dobre. Nikto ho nepozná lepšie ako ja," uviedla. "Je mimoriadne bolestivé vidieť, čím teraz prechádza, ale je to Božia vôľa. Sme veľmi smutní z toho, že je chorý, a sme veľmi vďační za každý prejav podpory z celého sveta, najmä však z našej krajiny," dodala Winnie Mandelová.

Ostrovček Robben Island, kde Mandela strávil 18 rokov vo väzení, navštívil dnes americký prezident Barack Obama aj so svojou rodinou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu