Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Európa v šoku: USA odpočúvajú EÚ, sledujú nás cez internetový uzol v Nemecku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Rozsah amerických tajných operácií je zrejme ďaleko väčší, než sa predpokladalo. Američania odpočúvali viaceré misie Európskej únie a okrem toho v Nemecku monitorujú internet a telefonické hovory. Potvrdzujú to informácie týždenníka Der Spiegel, ktoré získal od bývalého zamestnanca amerických tajných služieb Edwarda Snowdena.

Terčom amerického odpočúvaia boli taktiež európski diplomati, tvrdí časopis vo svojom nedeľňajšom vydaní. Periodikum čerpá z údajov získaných od Snowdena, ktorý začiatkom júna zverejnil informácie o programe tajných služieb USA.

Prísne utajovaný dokument datovaný do roku 2010 popisuje odpočúvanie diplomatickej misie EÚ vo Washingtone i v newyorskom sídle OSN prostredníctvom umiestnenia mikrofónov v budove a nabúrania sa do počítačov s prístupom k emailom a dokumentom. Podľa vplyvného nemeckého týždenníka sa o Európanoch explicitne hovorí ako o "terčoch". Týždenník v tejto súvislosti poukazuje na odhalenie odpočúvania priamo v bruselskom sídle únie spred viac ako piatich rokov.

Čo sa týka tajných operácií v Nemecku, Američania vraj cez internetový uzol vo Frankfurte môžu sledovať aj komunikáciu vo východnej Európe. O vysvetlenie Spojené štáty žiadajú Nemecko aj Európska únia.

Podľa nemeckého časopisu len v Spolkovej republike monitoruje americká špionáž pol miliardy telefónnych hovorov, e-mailov a textových správ. Denne spravodajské služby USA sledujú okolo 20 miliónov nemeckých telefónnych hovorov a desať miliónov internetových súborov.

V "rušných" dňoch sa počet preverovaných telefónnych spojení zvyšuje až na 60 miliónov. Do databáz NSA sa ukladajú takzvané metadáta, teda technické charakteristiky komunikácie, nie jej obsah.

Podľa tajných dokumentov Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) zohráva pri monitorovaní internetu kľúčovú úlohu Frankfurt nad Mohanom. Mesto leží na chrbticových internetových sieťach, čo NSA umožňuje sledovať dátovú prevádzku so štátmi, ako je Mali alebo Sýria, ale aj s východnou Európou.

O bezodkladné vysvetlenie informácií nemeckého časopisu požiadala Washington nemecká vláda i Európska komisia. "Okamžite sme kontaktovali americké úrady vo Washingtone a Bruseli s požiadavkou, aby podali vysvetlenie k obvineniam, ktoré sa objavili," povedala dnes novinárom hovorkyňa EÚ. Bruselu sa podľa nej dostalo sľubu, že USA obvinenia preveria a budú Európu informovať o výsledku. Než sa tak stane, Brusel nebude záležitosť komentovať.

Politické kruhy v Nemecku sa podľa médií zo správ o špehovaní len ťažko spamätávajú. O podrobné vysvetlenie požiadala USA nemecká ministerka spravodlivosti Sabine Leutheusserová-Schnarrenbergerová. "Ak sú správy médií správne, pripomína mi to nepriateľské akcie z čias studenej vojny," povedala dnes ministerka novinárom. "Je nepredstaviteľné, že naši partneri v Spojených štátoch považujú Európanov za nepriateľov," dodala.

Šéf sociálnodemokratickej frakcie v Spolkovom sneme Thomas Oppermann vyhlásil, že "štát nemôže vykonávať čokoľvek len preto, že to je technicky možné". Práve toho sa podľa Oppermanna dopúšťajú USA, a to bez ohľadu na to, či je cieľom priateľ, alebo súper.

V Nemecku údajne Američania sledovali aj komunikáciu spolkovej vlády, možno sa nezastavili ani pred úradom spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, napísal Der Spiegel. Nemecko bolo v tajnom programe označené za partnera "tretej kategórie" a vystavené bolo podrobnejšiemu sledovaniu než ktorákoľvek iná krajina Európskej únie. Rozsah monitorovania bol vraj porovnateľný s Čínou, Irakom alebo Saudskou Arábiou.

Vo Francúzsku podľa časopisu Der Spiegel Spojené štáty monitorujú denne asi dva milióny dát. Z programu monitorovania boli vyňaté Kanada, Austrália, Británia a Nový Zéland, ktoré spadali do "druhej kategórie".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu