Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Spoveď horolezkyne, ktorá unikla masakru na Hore smrti: Všade boli telá a krv!

Kristina-Nina Adjaninová unikla poprave Zobraziť galériu (2)
Kristina-Nina Adjaninová unikla poprave (Zdroj: FB)

ISLAMABAD/BELEHRAD - Srbská horolezkyňa Kristina-Nina Adjaninová bola súčasťou tímu, ktorý sa chystal v uplynulých dňoch k výstupu na deviatu najvyššiu horu sveta Nanga Parbat. Len so šťastím unikla masakru, ku ktorému došlo cez víkend v Pakistane, napísal srbský denník Blic. Na základný tábor horolezcov zaútočili v noci na nedeľu ozbrojení islamisti a zabili desať cudzincov a miestneho sprievodcu. Medzi mŕtvymi boli aj dvaja Slováci.

Tridsaťjedenročná srbská horolezkyňa sa v osudný večer nachádzala len pár stoviek metrov nad základňou. Spolu so svojím tímom pripravovali výstup a boli vyslaní ako predvoj, čakalo ich totiž to najťažšie stúpanie. Ostatní ešte spali v základnom tábore. "Naposledy sme so základňou hovorili o deviatej hodine večer. Všetko bolo v poriadku a my štyria sme si išli ľahnúť, unavení po pätnástich hodinách chôdze," opísala Adjaninová.

Útok ozbrojencov na základný tábor začal asi o hodinu neskôr. Ako horolezkyňa opísala, útočníci vyťahovali zo stanov spiacich ľudí, zrážali ich na zem a zväzovali im ruky. Zároveň ich bodali nožmi a mlátili pažbami svojich pušiek. Jednému z pakistanských sprievodcov sa podarilo vysielačkou spojiť s druhým táborom a Srbka ihneď satelitným telefónom zavolala políciu.

"Medzitým Taliban zničil celý tábor, útočníci vzali peniaze aj elektroniku a horolezcov zastrelili ranou do hlavy," opísala Adjaninová, ktorá je teraz v Islamabade a čaká, až jej pakistanské úrady dovolia opustiť krajinu. Pakistanci, ktorí ich sprevádzali, zostali v tábore vydesení a zviazaní. Útok skončil asi hodinu po polnoci, vojaci prileteli na miesto nešťastia vrtuľníkom až v nedeľu na poludnie. "Všade boli telá mojich zabitých priateľov, rozhádzané veci, krv," dodala horolezkyňa. V pondelok ráno ich vojaci vrtuľníkom evakuovali na najbližšie letisko.

Zaujímavé podľa nej je, že dva či tri dni pred tragédiou základný tábor navštívili štyri miestni "učitelia islamu". Prespali u nich a zase odišli. Podľa Adjaninovej to boli tí istí ľudia, ktorí zabili jej priateľov a do tábora prišli na obhliadku.

"Teraz sme v hoteli, ale stále meníme miesto pobytu, pretože sa nám stále vyhrážajú smrťou. Dozvedeli sme sa, že útok bol pomstou Talibanu za smrť jedného z ich veliteľov. Mám letenku na 25. júla a teraz potrebujem pomoc, aby som sa zo zeme dostala skôr. Nemám peniaze, len pas, ktorý som v tábore mala schovaný na tajnom mieste," uzavrela srbská horolezkyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu