Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najhľadanejší Američan potrápil novinárov: Leteli kvôli nemu 12 hodín – zbytočne!

Snowdenove prázdne sedadlo. Pre novinárov na linke Moskva – Havana veľmi nepríjemný pohľad. Zobraziť galériu (4)
Snowdenove prázdne sedadlo. Pre novinárov na linke Moskva – Havana veľmi nepríjemný pohľad. (Zdroj: Twitter)

MOSKVA – Zatiaľ čo sa lietadlo spoločnosti Aeroflot pripravovalo na cestu z Moskvy do Havany, všetky oči boli uprené k sedadlu číslo 17A. Mal na neho totiž zasadnúť jeden z najsledovanejších mužov sveta, Američan Edward Snowden.

Húf novinárov, ktorí obsadili rad ďalších miest, sa však bývalého technika amerických tajných služieb, obvineného v USA zo špionáže, nedočkal. A bol pred nimi takmer dvanásťhodinový let, počas ktorého sa nepodával alkohol.

Snowden do lietadla na Kubu nenastúpil.
Zobraziť galériu (4)
Snowden do lietadla na Kubu nenastúpil.  (Zdroj: SITA)

V Moskve pracujúci novinári bojovali od nedele o miesta v lietadle, ktorým mal podľa neoficiálnych informácií Aeroflotu odletieť Snowden na Kubu. Spiatočná letenka, ktorá vyšla zhruba na 2000 dolárov, postavila médiá do hry o získanie niekoľkých Snowdenových slov či aspoň jeho prvých fotografií po odlete z Hongkongu. Ďalší diel mediálneho honu na muža, ktorý s médiami ešte nedávno spolupracoval, však dopadol pre novinárov neslávne.

Miesto Snowdena, ktorý sa priznal, že odovzdal médiám informácie o tajnom americkom protiteroristickom programe Prism, zostalo neobsadené. "Nie je na palube," oznamovala letuška sklamaným novinárom, ktorí hojne začali posielať do redakcií fotografie prázdneho sedadla.

Zrejme jeden z novinárov využil dlhý let k tomu, aby založil na Twitteri účet Snowdenove sedadlo 17A. "Cítim sa prázdne. Veľa ľudí si ma fotografuje. Možno by som za to mohlo začať vyberať peniaze," objavilo sa na stránke krátko po štarte. "Mieri na mňa množstvo nevrlých pohľadov novinárov. Asi sa blížia uzávierky. A tiež nepodávajú žiadny alkohol," písalo sa v ďalšej správe. Ešte počas letu získal tento twitterový účet cez 1000 nasledovateľov.

Snowdenovo sedadlo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Novinári medzitým na palube špekulovali, či mal skutočne tridsaťročný Američan, ktorému za špionáž hrozí v USA desať rokov väzenia, odletieť týmto strojom na Kubu. Medzi prítomnými žurnalistami koloval e-mail, že sa Snowden možno ukrýva v priestore, ktorý má posádka vyhradený pre svoj odpočinok. Lenže napriek tomu ho od chvíle, kedy podľa agentúrnych zdrojov pristál v nedeľu na moskovskom letisku, nikto nevidel.

Edward Snowden
Zobraziť galériu (4)
Edward Snowden  (Zdroj: SITA)

Podľa inej verzie, o ktorej novinári diskutovali, Snowden priestory moskovského letiska možno ešte vôbec neopustil. To vyvolalo porovnanie s hollywoodskou komédiou Terminál, v ktorej zostal Tom Hanks uzatvorený na newyorskom letisku, lebo mu odopreli vstup do USA, ale domov sa kvôli revolúcii vrátiť nemohol. Strávil preto na letisku niekoľko mesiacov.

Snowden by si iste podobný osud neprial, dodáva Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu