Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Americký špehovací program PRISM už viac nie je tajným: Takto funguje!

PRISM už viac nie je tajomstvom Zobraziť galériu (2)
PRISM už viac nie je tajomstvom (Zdroj: washington post)

WASHINGTON - Odvtedy, čo sa prevalilo, že Spojené štáty špehujú svet pomocou nástroja zvaného PRISM, zniesla sa na ich hlavu vlna kritiky. Denník Washington Post pred pár dňami zverejnil informácie o tom, ako vlastne tento sledovací program funguje.

Na tajnom protiteroristickom programe PRISM, ktorý vznikol v roku 2007, sa podieľalo deväť internetových spoločností: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube a Apple. Spoločnosti Yahoo, Apple a Facebook okamžite po zverejnení informácií účasť na programe popreli. Urobil tak aj Google. "Odmietame, že by sme vládam poskytovali akýkoľvek prístup do našich systémov alebo inštaláciu akýchkoľvek zariadení, ktoré by im umožnili prístup k informáciám o našich používateľoch," znelo stanovisko najúspešnejšieho vyhľadávača na svete.

PRISM funguje takto: Analytik NSA (americká Národná bezpečnostná agentúra) zadá do programu požiadavku týkajúcu sa informácií o novom cieli. Tú musí schváliť príslušný supervízor s tým, že musí ísť o zahraničného príslušníka. Požiadavku potom posunie Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý získa potrebné údaje od technologických spoločností. Podľa denníka sú údajne NSA a FBI napojené priamo na centrálne servery týchto firiem, a to s ich súhlasom. Získané dáta hlasového, textového, obrazového alebo digitálneho charakteru sa potom spracúvajú a analyzujú.

Americký špehovací program PRISM
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: washington post)

Washington Post ďalej tvrdí, že na začiatku apríla tajní týmto spôsobom sledovali 117 675 aktívnych cieľov. Nie je však jasné, od koľkých ďalších užívateľov vrátane amerických občanov NSA pri odhaľovaní cieľov "náhodne" zozbierala údaje.

Najnovšie správy hovoria o tom, že bezpečnostná agentúra dostáva upozornenia aj o tom, keď sa niekto prihlási do svojej e-mailovej schránky alebo z nej odošle novú správu.

Informácie poskytol médiám bývalý pracovník amerických spravodajských služieb Edward Snowden, ktorý sa kvôli tomu dostal do nemilosti USA. Momentálne mu hrozí stíhanie za prezradenie rozsiahlych špionážnych programov, kvôli čomu požiadal o politický azyl v 21 krajinách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu