Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pozor na nebezpečenstvo užívania nových psychoaktívnych drog!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK/VIEDEŇ/BRATISLAVA - Rastúci dopyt po návykových látkach nekontrolovaných medzinárodným dohovorom označil Úrad pre drogy a kriminalitu OSN (UNODC) za nový a alarmujúci problém súčasnosti v oblasti drogovej problematiky.

UNODC to uviedol pri príležitosti Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi. Pripadá na 26. júna a UNODC jeho tému nazval: "Nech sa tvojím novým návykom stane zdravý spôsob života".

Cieľom UNODC prostredníctvom tejto kampane je informovať najmä mladých ľudí o nebezpečenstve, ktoré hrozí pri užívaní nových psychoaktívnych látok. Predávajú sa voľne, dokonca na internete, neprešli nijakými testami z pohľadu bezpečnosti, môžu sa stať rovnako nebezpečné ako tradičné drogy, uvádza UNODC.

Pri pohľade na vysoký počet nových psychoaktívnych látok, ktoré sa prakticky každý týždeň dostávajú na trh a na nesprávne pochopenie nimi vyvolaných účinkov i na potenciálnu závislosť, sa dá vidieť, aká veľká výzva vyvstáva pred verejným zdravotníctvom.

Stojí pred nami veľká úloha - ochrániť mladých ľudí pred týmito nebezpečnými látkami, zdôraznil UNODC. Tak ako každý rok aj teraz UNODC organizuje Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi s cieľom vyslať posolstvo, že ilegálne drogy predstavujú závažný problém pre spoločnosť. Preto sa treba zmobilizovať a podporovať mladých ľudí v tom, aby nesiahali na návykové látky a postavili sa proti užívaniu drog.

Cieľom kampane proti drogám je, aby si čo najviac ľudí v jednotlivých štátoch sveta uvedomilo, aké problémy drogy zapríčiňujú na ľudskej i spoločenskej úrovni. Má sa to prejaviť v maximálnej podpore aktivít zameraných na kontrolu drog.

Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) v roku 1987 rozhodlo, že Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi sa bude každý rok pripomínať 26. júna. Cieľom tohto dňa je otvorene vyjadriť rozhodnutie, že drogy treba zo spoločnosti vylúčiť. Na to je nutné posilniť spoluprácu a sústrediť sily aj na medzinárodnej úrovni.

VZ OSN prijalo rozhodnutie o vyhlásení Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi 7. decembra 1987 v rezolúcii č. 42/112. Členovia VZ OSN tým akceptovali odporúčania delegátov Medzinárodnej konferencie o zneužívaní drog a ich pašovaní z roku 1987.

V roku 1998 VZ OSN schválilo politickú deklaráciu o globálnych problémoch vyvolaných užívaním a pašovaním drog. Okrem iného sa v nej podčiarkuje, že "drogy ničia životy jednotlivcov i spoločnosti, narúšajú ľudský rozvoj a stávajú sa príčinou kriminality. Drogy zasahujú do všetkých oblastí spoločnosti v každej krajine. V osobitnej miere postihujú slobodu a vývoj mladých ľudí".

Nelegálne drogy sa považujú za tretie najväčšie priemyselné odvetvie na svete. Na Slovensku sa tiež rozvíjajú aktivity zamerané na predchádzanie, odhaľovanie a potláčanie drogovej trestnej činnosti. Podľa správy z 28. mája 2013 je vo finálnej fáze Národná protidrogová stratégia 2013-2020.

Jej hlavnou úlohou je znížiť dopyt po drogách, potlačiť drogovú kriminalitu a nelegálny trh s drogami, zlepšiť šírenie výsledkov monitorovania a dôsledne ich využiť aj pri tvorbe opatrení. Prevencia by sa mala intenzívnejšie sústrediť najmä na rizikové skupiny obyvateľov, v ktorých je najväčšia pravdepodobnosť užívania drog.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu