Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Záplavy v Kanade naberajú na obrátkach: Majú prvé obete!

Záplavy v kanadskej Alberte Zobraziť galériu (6)
Záplavy v kanadskej Alberte (Zdroj: SITA)

CALGARY - Najmenej tri obete si už vyžiadali ničivé záplavy v provincii Alberta na západe Kanady. Evakuované bolo aj centrum vyše miliónového mesta Calgary, vrátane hokejového štadiónu, oznámila stanica CBS News.

Celkovo muselo v južnej Alberte opustiť svoje domovy až 100 000 ľudí, z čoho 75 000 predstavujú obyvatelia Calgary. Tamojšie úrady rozhodli o evakuácii 25 mestských obvodov. Takmer všetci evakuovaní našli útočisko u príbuzných a priateľov a len zlomok sa uchýlil do krízových centier. 

Trojicu obetí postupne objavili v rozvodnej rieke Highwood River, asi 60 kilometrov južne od Calgary. 

Postihnuté oblasti v piatok navštívil kanadský premiér Stephen Harper a armáda vyslala na pomoc provincii asi 1 300 kanadských vojakov. 

Hladina rozvodnených riek už zrejme kulminovala a stabilizovala sa a počasie sa čiastočne zlepšilo. Stále však nie je jasné, či má už Alberta najhoršie za sebou, vzhľadom na pretrvávajúce silné zrážky. 

Prívalové dažde a záplavy spôsobili už veľké materiálne škody na infraštruktúre, na cestách i mostoch, v oblasti je ohrozená aj prevádzka jednej čističky odpadových vôd a údajne došlo i k poškodeniu plynovodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu