Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Minister obrany USA: Kybernetické útoky Číny sú vojenskou hrozbou

Chuck Hagel
Chuck Hagel (Zdroj: TASR)

SINGAPUR – Hackerské útoky prichádzajúce z Číny začínajú byť vážnou vojenskou hrozbou, ktorú treba urgentne a priateľským spôsobom riešiť, povedal dnes na obrannej konferencii v Singapure americký minister obrany Chuck Hagel.

Na 12. dialógu Šangri-La obvinil Čínu, že stojí za sériou počítačových útokov, počítačovej špionáže, sabotáže a hackerských útokov, informovala agentúra DPA. Vláda amerického prezidenta Baracka Obamu sa podľa jeho slov zaviazala spolupracovať s Čínou a prijme nevyhnutné opatrenia, aby túto situáciu vyriešila. Šéf Pentagónu vyzval na užší medzinárodný dialóg v záležitosti kybernetických útokov a na širšiu spoluprácu pri stanovovaní pravidiel, ktoré by zamedzili budúcim konfliktom.

"Sme odhodlaní spolupracovať intenzívne s Čínou a ďalšími partnermi na ustanovení medzinárodných noriem zodpovedného správania sa v kybernetickom priestore," povedal Hagel. Americký minister obrany hovoril v čase, kedy vedenie amerických spravodajských služieb označilo kybernetické útoky za väčšiu bezpečnostnú hrozbu pre Ameriku ako terorizmus. V marci, pri svojej prvej oficiálnej návšteve Pekingu, americký minister financií Jack Lew naliehal na čínskeho prezidenta Sin Ťin-pchinga, aby zastavil kybernetické útoky na americké štátne agentúry a ministerstvá. Približne v tom istom čase hovoril s čínskym prezidentom o hackerských útokoch telefonicky aj Obama.

Hagel vo svojom príhovore potvrdil posilňovanie amerického záujmu o Áziu, ktoré bude do roku 2020 zahŕňať presun amerických síl z Blízkeho východu a Európy do ázijsko-tichomorskej oblasti. "Budeme posilňovať našu prítomnosť v Ázii napriek rozpočtovým škrtom doma," zdôraznil. Oznámil tiež, že Obamova administratíva vyhradila na rozšírenie amerických vojenských cvičení v tomto regióne 100 miliónov dolárov. Očakáva sa, že zo Singapuru odcestuje Hagel do Bruselu na stretnutie ministrov obrany NATO a krajín, ktoré vyslali svojich vojakov do medzinárodných síl v Afganistane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu