Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľmi zlé správy: Prvý prípad prenosu vtáčej chrípky medzi ľuďmi!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING – Prvý potvrdený prípad prenosu nového vírusu vtáčej chrípky H7N9 z človeka na človeka bol zaznamenaný v Číne. Žena (†32) sa infikovala, keď sa starala o svojho chorého otca. Obaja zomreli. Informoval o tom dnes spravodajský server BBC News.

Žiadny dôkaz o šíreniu vírusu H7N9 medzi ľuďmi doteraz neexistoval. Väčšina pacientov bola v kontakte s nakazenou hydinou. Experti však zdôrazňujú, že prvý registrovaný prenos spomínaného vírusu z človeka na človeka neznamená, že by tento vírus získal schopnosť jednoduchého šírenia medzi populáciou.

Do 30. júna tohto roka sa vo východnej Číne vyskytlo 133 prípadov nákazy vírusom H7N9, pričom 43 ľudí chorobe podľahlo. Medzi nimi bola aj 32-ročná žena, ktorá sa infikovala v marci, keď sa starala v nemocnici o svojho nakazeného otca. Na rozdiel od otca, ktorý týždeň predtým, než ochorel, navštívil trh s hydinou, žena v kontakte s vtákmi nebola. Šesť dní po poslednej návšteve u otca ale tiež ochorela. Obaja zomreli na jednotke intenzívnej starostlivosti na mnohopočetné zlyhanie orgánov.

Testy ukázali, že kmeň vírusu v tele oboch pacientov bol z genetického hľadiska takmer identický. To podľa odborníkov podporuje teóriu, že sa dcéra nakazila priamo od otca. Zdravotníci testovali aj ďalších 43 ľudí, ktorí boli v tesnom kontakte so zosnulými, u nikoho z nich ale vírus H7N9 v tele nenašli. To podľa expertov svedčí o tom, že schopnosť vírusu šíriť sa je obmedzená.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu