Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Mediálny magnát Rupert Murdoch (82) sa opäť rozvádza: Čo dostane bývalá?

Rupert Murdoch
Rupert Murdoch

NEW YORK - Austrálsky mediálny magnát a šéf medzinárodného konglomerátu News Corporation Rupert Murdoch dnes podal žiadosť o rozvod so svojou v poradí treťou manželkou Wendi Dengove-Murdoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

Oznámil to dnes denník The Wall Street Journal, ktorý patrí do Murdochovho mediálneho impéria. Správu vzápätí potvrdil aj hovorca spoločnosti s tým, že vzťahy medzi manželmi sú nenapraviteľne poškodené. Murdoch si vzal Dengove v roku 1999.

Spravodajský server BBC pripomenul, že Murdoch svoju o 38 rokov mladšiu manželku čínskeho pôvodu stretol údajne v roku 1997 na firemnom večierku. O dva roky neskôr sa vzali na palube súkromnej jachty a mali dve dcéry. Murdochova tretia manželka sa predvlani preslávila predovšetkým obranou svojho manžela, vypočúvaného na pôde britského parlamentu, pred demonštrantom, ktorý na neho chcel vrhnúť tácku s penou. Dengove vyskočila z kresla a nafackovala anarchistu, ktorý kričal "ty sprostý miliardár!".

Imanie tohto mediálneho magnáta odhadol časopis Forbes na 9,4 miliardy dolárov. Pár však mal podľa BBC predmanželskú zmluvu, a tak rozvod pravdepodobne neoslabí magnátovu vládu nad mediálnou ríšou. Avšak sa povráva, že predchádzajúci rozvod ho stál asi 1,7 miliardy dolárov.

Dengove, ktorá je údajne dcérou riaditeľa jednej továrne na východe Číny, odišla v devätnástich rokoch študovať do USA. Pracovala v čínskej reštaurácii v Kalifornii, kým vyštudovala slávnu univerzitu v Yale. Neskôr pracovala v Murdochovej ázijskej televízii v Hongkongu, kde sa tiež so šéfom stretla.

Podanie žiadosti o rozvod nasledovalo len dva dni po tom, čo akcionári Murdochovho mediálneho konglomerátu News Corporation schválili plán na rozdelenie skupiny. Od 28. júna sa skupina rozdelí na vydavateľskú spoločnosť rovnakého mena a na zábavnú spoločnosť 21st Century Fox; v čele správnych rád oboch firiem zostane zakladateľ Murdoch, ktorý bude navyše výkonným riaditeľom zábavnej spoločnosti.

Vydavateľský sektor dennej tlače zažíva pod tlakom internetu a mobilných zariadení krízu, potýka sa takisto s prepadom nákladu novín a reklamných príjmov. Murdochovu firmu v minulých rokoch tiež poškodil škandál okolo britského bulvárneho nedeľníka News of The World, ktorý sa týkal odposluchov a podplácania. Aféra narušila aj Murdochov plán, aby sa jeho nástupcom vo funkcii generálneho riaditeľa stal jeho najmladší syn James.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu