Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turecko zažilo najhoršiu noc: Námestie v Istanbule vyzerá ako po vojne!

Protesty v tureckom Istanbule. Zobraziť galériu (5)
Protesty v tureckom Istanbule. (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Protivládne protesty v Turecku počas noci z utorka na stredu sprevádzalo zatiaľ najhoršie násilie od ich vypuknutia pred necelými dvoma týždňami. Spravodajcovia tlačovej agentúry AFP hlásili strety medzi demonštrantami a poriadkovými silami v centre Ankary ako aj na istanbulskom námestí Taksim, ktoré sa po tvrdom policajnom zákroku z 31. mája stalo centrom celonárodnej vlny odporu.

Iba niekoľko hodín pred plánovaným stretnutím premiéra Recepa Tayyipa Erdogana s organizátormi protestov námestie pripomínalo "bojisko", keď sa polícia snažila pomocou slzotvorného plynu a vodných diel rozohnať niekoľko desiatok tisíc ľudí skandujúcich protivládne slogany. Podobná situácia panovala v uliciach Ankary, kde sa zišiel približne päťtisícový dav.

Násilné strety hlásili z Istanbulu aj v utorok ráno, keď sa polícia prvýkrát od 1. júna vrátila na námestie Taksim, aby odstránila barikády vytvorené demonštrantmi. Tí naďalej táboria v priľahlom parku, ktorého plánovaná likvidácia vyústila do vzniku celého protivládneho hnutia. Erdogan medzitým potvrdil svoj neústupný postoj a varoval, že ďalšie demonštrácie "nebude tolerovať". Počas utorňajšieho vystúpenia na pôde parlamentu vyzval "úprimných" demonštrantov, aby z parku odišli, pričom vyjadril presvedčenie, že ich environmentálnu kampaň zneužili na "ilegálnu vzburu proti demokratickému zriadeniu". Konanie polície obhajoval aj istanbulský guvernér Hüseyin Avni Mutlu, podľa ktorého demonštrácie na námestí "poškvrnili krajinu pred očami sveta". 

Turecká opozícia obviňuje vládu z presadzovania nedemokratických reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti. Predošlé násilné strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali životy štyroch ľudí a okolo 5000 zranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu