Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turecký premiér Erdogan: Vyčistenie námestia bolo mojou povinnosťou

Turecká polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn
Turecká polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v nedeľu obhajoval brutálne zákroky polície voči demonštrantom protestujúcim proti jeho vláde.

Podľa neho boli zásahy oprávnené a bolo jeho "povinnosťou" nariadiť "vyčistenie" istanbulského parku Gezi na námestí Taksim. "Povedal som, že sme na konci. Bolo to neudržateľné. Včerajšia (sobotňajšia) akcia bola uskutočnená a (park) bol vyčistený," povedal Erdogan desaťtisícom svojich podporovateľov. Tí sa v Istanbule zhromaždili, aby mu vyjadrili podporu.

Turecká polícia v sobotu večer opäť tvrdým spôsobom rozohnala demonštráciu na istanbulskom námestí Taksim. Urobila tak po tom, ako dal premiér Recep Tayyip Erdogan aktivistom ultimátum na opustenie parku Gezim, ktorý sa stal epicentrom celoštátnych protestov.

Tisícky prevažne mladých Turkov muselo opustiť svoje stany a utiecť pred kúdolmi slzotvorného plynu. Park následne policajti vyčistili aj s pomocou buldozérov. Oficiálni zástupcovia demonštrantov označili zásah za "brutálny" a jeho výsledkom sú údajne stovky zranených.

Odbory vyhlásili generálny štrajk

Turecko v pondelok zasiahol jednodňový generálny štrajk, ktorý na protest proti policajným zásahom voči demonštrantom vyhlásili dva najväčšie odborové zväzy KESK a DISK. Tureckí pracujúci chcú vyjadriť nesúhlas s tvrdým zásahom bezpečnostných síl proti sobotňajšej demonštrácii na istanbulskom námestí Taksim a priľahlom parku Gezi.

Polícia použila slzotvorný plyn a vodné delá proti tisíckam prevažne mladých Turkov, ktorí už dva týždne park okupovali. Policajti ho následne vyčistili aj s pomocou buldozérov. Celkovo zahynuli počas protestov štyria ľudia a vyše 7000 utrpelo zranenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu