Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Turecko chce proti demonštrantom nasadiť armádu

Aktivisti v parku dostali od premiéra posledné varovanie
Aktivisti v parku dostali od premiéra posledné varovanie (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecká vláda sa demonštrantom protestujúcim proti nej vyhráža nasadením armády. Vicepremiér Bülent Arinč v pondelok vyhlásil, že kabinet premiéra Recepa Tayyipa Erdogana je pripravený využiť "všetky silové zložky" na potlačenie protestov v Istanbule, ako aj ďalších mestách. I

Ide o prvý prípad, keď vláda pripustila možnosť nasadenia vojakov voči demonštrantom. Erdogan v nedeľu obhajoval brutálne zákroky polície voči demonštrantom protestujúcim proti jeho vláde. Podľa neho boli zásahy oprávnené a bolo jeho "povinnosťou" nariadiť "vyčistenie" istanbulského parku Gezi na námestí Taksim.

"Povedal som, že sme na konci. Bolo to neudržateľné. Včerajšia (sobotňajšia) akcia bola uskutočnená a (park) bol vyčistený," povedal Erdogan desaťtisícom svojich podporovateľov. Tí sa v Istanbule zhromaždili, aby mu vyjadrili podporu.

Turecká polícia v sobotu večer opäť tvrdým spôsobom rozohnala demonštráciu na istanbulskom námestí Taksim. Urobila tak po tom, ako dal premiér Erdogan aktivistom ultimátum na opustenie parku Gezim, ktorý sa stal epicentrom celoštátnych protestov. Oficiálni zástupcovia demonštrantov označili zásah za "brutálny" a jeho výsledkom sú údajne stovky zranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu