Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Polícia zadržala šéfa francúzskeho Orangeu: 400-tisícové odškodné pre exministra!

Stéphane Richard
Stéphane Richard (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Francúzska polícia v rámci vyšetrovania možného zneužitia verejných prostriedkov zadržiava riaditeľa francúzskeho mobilného operátora Orange Stéphane Richarda.

Jeho zadržanie je podľa denníka The Wall Street Journal najnovším zvratom v kauze, v ktorej francúzske úrady v máji vypočuli aj šéfku Medzinárodného menového fondu Christine Lagarde. Aféra sa týka masívneho odškodného pre kontroverzného exministra socialistickej vlády a neskôr priateľa vtedajšieho pravicového prezidenta Nicolasa Sarkozyho, podnikateľa Bernarda Tapieho. Ten vďaka arbitráži, o ktorej v roku 2008 údajne rozhodla Lagardeová čoby vtedajšia ministerka financií, získal asi 400.000 eur.

V rozhodcovskom konaní sa mal riešiť zdĺhavý spor medzi TAPI a bývalou štátom vlastnenou bankou Crédit Lyonnais. Terajší šéf spoločnosti Orange v tej dobe pôsobil ako šéf úradu vtedajšej ministerky Lagardeovej.
Vyšetrovatelia sa podľa agentúry Reuters zaujímajú o možnú Richardovu úlohU v arbitráži. Šéf spoločnosti Orange je v policajnej väzbe od pondelka a podľa zdrojov bola dnes väzba predĺžená o ďalších 24 hodín. Richard v nej môže stráviť najviac 48 hodín, potom budú sudcovia musieť rozhodnúť, či má byť formálne vyšetrovaný.

Richard akékoľvek pochybenie odmieta. Spoločnosť Orange sa k veci odmietla vyjadriť. Mobilný operátor Orange v minulosti pôsobil pod názvom francúzskej telekomunikačnej skupiny France Télécom, ktorej je vlajkovou značkou. Reuters poznamenal, že Richard sa kvôli výsluchu dostal do chúlostivej situácie vo vzťahu k vláde. Tá má vo France Télécom podiel 27 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu