Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ohnisko tureckých protestov je už v rukách polície: Dobyli ho plynom a delom

Turecká polícia obsadila námestie Taksim. Zobraziť galériu (22)
Turecká polícia obsadila námestie Taksim. (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecké poriadkové sily v utorok prevzali kontrolu nad istanbulským námestím Taksim, ktoré je už 12 dní ohniskom protivládnych protestov. Podľa vyhlásenia istanbulského guvernéra Hüseyina Avniho Mutlua bolo cieľom zásahu v skorých ranných hodinách vyčistiť priestranstvo od rôznych transparentov, zatiaľ čo samotná polícia tvrdí, že prišla odstrániť barikády vytvorené demonštrantami, ktorých však nechá naďalej táboriť v priľahlom parku.

Proti vzdorujúcim skupinám útočiacim kameňmi a zápalnými fľašami policajti použili slzotvorný plyn a vodné delo. Išlo pritom o prvé podobné strety od 1. júna, keď sa polícia z námestia stiahla.

Protivládne demonštrácie v Istanbule a hlavnom meste Ankara pokračovali aj v noci z pondelka na utorok, hoci účasť bola oproti víkendu nižšia. Polícia v Ankare rozohnala niekoľko stoviek demonštrantov na ulici v centre mesta pomocou slzotvorného plynu. 

Protivládne protesty v Turecku sa začali 31. mája v Istanbule, kde polícia tvrdo zakročila proti aktivistom snažiacim sa zabrániť likvidácii parku na námestí Taksim. Opozícia obviňuje vládu z presadzovania nedemokratických reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti. Násilné strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali životy troch ľudí a vyše 4800 zranených.

Samotný Erdogan protesty odsudzuje a odmieta tiež kritiku zahraničných lídrov, podľa ktorých sú policajné zásahy neprimerané. V pondelok však prekvapujúco ustúpil a súhlasil so stretnutím s organizátormi zhromaždení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu